Ако искаш да постигнеш целта си, трябва да знаеш къде искаш да отидеш и как да стигнеш до там…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Без фокус, нямаме отправна точка, към която трябва да поемем, за да достигнем целта си.

Представи си, че изведнъж си се озовал насред океана със спасителен пояс, но без ни най-малка представа къде е брегът. Докъдето ти стига погледът, навсякъде все същата синя морска шир. Какво ще направиш? Вероятно ще започнеш да плуваш, борейки се с вълните и мъчейки се да се измъкнеш от течението. Но без ясна посока, бързо ще се обезкуражиш.

Такъв е животът, когато нямаме фокус. Носим се по течението – ходим на работа, плащаме си сметките, реагираме на нещата, които се изпречват на пътя ни, но се чувстваме като пътници без посока. Може дори да сме щастливи през повечето време. Но рано или  късно дните се превръщат в години и откриваме, че толкова сме се отклонили от курса си, че сме загубили от поглед мечтите, които сме имали  някога.

Фокусът ни дава отправна точка, фар на хоризонта, към който да плуваш с ентусиазъм и надежда. Той ни пречи да се носим безцелно в собственото си море. Ако искаш да създадеш трайна промяна и да постигнеш някаква смислена цел, трябва да знаеш къде искаш да отидеш и как да стигнеш до там.

Без врата играта на футбол губи смисъл. Същото важи и за играта на живота.

Искрата – Крис Дауни, hayhouse.com/authorbio/chris-downie

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Аматьорите стоят и чакат мотивация. Останалите от нас, просто стават и отиват на работа

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

Автор: Гергана Лабова

Сподели мнението си