Когато изпиташ нужда да съдиш някого, първо се постави в неговите обувки и разбери историята му…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Unsplash.com

снимка: Unsplash.com

Ние възприемаме света през собствената си призма – това, което ни е познато, го търсим в другите.

Спомням си как преживяхме минипромяна на парадигмата една неделна утрин, когато се возех в метрото на Ню Йорк. Хората наоколо седяха мълчаливо – някои четяха вестник, други бяха потънали в мисли, трети почиваха със затворени очи. Беше тиха, спокойна сцена. В този момент в метрото се качи баща с децата си. Те бяха толкова шумни и буйни, че внезапно цялата обстановка се промени. Мъжът седна до  мен и затвори очите си, напълно безучастен. Децата си подвикваха, крещяха, замерваха се, дори дърпаха вестниците от ръцете на пътниците. Всичко това беше много неприятно, но мъжът до мен също не реагираше.

Беше трудно човек да не се ядоса. Не исках да повярвам, че някой може да бъде толкова нечувствителен, оставяйки децата си да вилнеят по този начин, без да поеме отговорност. Лесно беше да се забележи, че всички наоколо са раздразнени. Затова накрая аз с едва сдържан гняв се обърнах към него и му казах:

– Господине, децата ви смущават много хора. Бихте ли ги възприели малко?

Човекът вдигна поглед, като че едва сега разбираше какво става, и каза:

– Да, вие сте прав. Наистина би трябвало да направя нещо, но ние тъкмо идваме от болницата, където майка им почина преди час, и аз не знам какво да мисля, а и те също не знаят как да реагират.

Можете ли да си представите какво почувствах в този момент? Парадигмата ми се промени. Изведнъж видях нещата от друга страна и понеже ги видях различно, вече мислех различно. Раздразнението  ми се изпари. Съчувствие и състрадание изпълниха сърцето ми. 

– Моите съболезнования. Има ли нещо, с което мога да ви помогна?

Всичко се промени за секунди.

 

Принципите на Стивън Кови – Стивън Кови, stephencovey.com

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Уейн Дайър: Ако промениш начина, по който гледаш, ще се промени и това, което виждаш !