Когато знаеш какво целиш и в какво вярваш, ще откриеш правилния път към желаното!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Когато научим какво точно искаме от живота, ще успеем да го постигнем. Защото, знаейки посоката, винаги ще намерим правилния път.

Градивен елемент: ценности и убеждения

Всички имаме дълбоко желание, вътрешно усещане за това какво искаме да постигнем и според какви ценности искаме да живеем. Но около нас има толкова много странични неща, които привличат вниманието ни, че често е трудно да го задържим – като златна нишка, която с годините се отдалечава все повече от нас.

За да имат сила, цените ни трябва да са в хармония с най-дълбоките ни убеждения и ценности. Когато си наясно с ценностите и убежденията си, те са естествена част от ежедневните ти действия. Всяка твоя цел и решение се коренят в тях като цветя в почва. И тези ценности играят роля както на котва, която да те държи свързан с това, в което вярваш, така и на компас, който да те напътства в приключението ти.

Но какво става, ако все още не си наясно с ценностите и убежденията си? Няма проблем. Те са нещо много важно и не очакваме от теб да го измислиш за няколко минути. За да си помогнеш, помисли за следното:

Какво те мотивира истински?

Има ли противоречие между това, в което наистина вярваш, и това, което се опитваш да постигнеш?

Работиш ли всеки ден в посока на нещо, което е наистина важно за теб?

 

Искрата – Крис Дауни, hayhouse.com/authorbio/chris-downie

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Животът е поредица от малки чудеса! Никога не спирайте да вярвате в тях!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си