Не позволявайте на друг да диктува живота ви! Във ваши ръце е да изберете най-доброто за себе си.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Няма ситуация, която да е без решение. От вас зависи как ще подходите: дали ще търсите решение или ще стоите и ще чакате то само да се появи.

Джо Малоун е сред най-известните създатели на парфюми в света. Тя е основател не на една, а на две парфюмерийни компании с международен успех и повечето хора познават името ѝ, но не знаят историята ѝ. Ако трябваше да уловя есенцията на тази история само в три думи, те биха били: „лимонада от лимони“.

Джо описва себе си като момиче с дислексия от трудовата класа в Бекслихийт, което се е справило добре. Тя може да има вродена дарба да създава аромати, което донякъде отдава на дислексията.

– Мозъкът ми просто функционира по различен начин, аз виждам консистенции и цветове и мога да ги превръщам в миризми и ухания.

Но първия си опит в сферата на козметичните продукти е придобила по болезнени причини. Когато Джо е била на 11, майка ѝ получила сериозен нервен срив и от социалните служби казали, че ако я хоспитализират, Джо и сестра ѝ трябва да идат във временен дом за деца.

Колкото и удивително да е, Джо убедила социалния работник, че може да се справи с отговорността да осигурява прехраната на семейството. За да печели пари, тя си припомнила какво правела майка ѝ като представителка на „Ревлон“ – вкъщи забърквала кремове за лице и ги продавала на заможни дами във Фулъм. И Джо направила същото. Потръгнало ѝ и печелела достатъчно, за да се грижи за семейството, докато майка ѝ се възстанови.

– Рано научих, че когато ти се случат лоши неща, можеш или да им позволиш да те победят, или да се изправиш срещу тях и да се бориш. И ако го направиш, винаги можеш да преобърнеш положението. 

Джо ни призовава да помним, че в крайна сметка ние винаги контролираме нещата.

Колкото и лоша да е ситуацията, тя никога не е по-голяма от вас. Винаги имаме три възможности: да променим ситуацията, да я приемем, или да променим начина, по който я възприемаме. Във ваши ръце е да изберете кое е най-доброто за вас. Никога не позволявайте на нещо друго или нечие мнение да стане заглавие на вашата книга. Никога.

Ако мога да дам само един съвет… – Ричард Рийд

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Усмихнете се! Усмивката е единственият начин да излекувате болката си.