Помни, че позитивните мисли и чувства привличат повече щастие в живота ти!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не потискай негативните емоции, а се учи от тях. Приеми, че всичко в живота ни е урок, и колкото по-бързо го усвоим, толкова повече време ще имаме да бъдем щастливи.

Важно е винаги, когато усещате, че ви завладява негативна емоция, да си припомняте, че разрушителните мисли и чувства привличат подобни на себе си. Ако се научите да приемате жизнените ситуации като уроци, а не като стрес и неудачи, ще подобрите живота си значително и ще успеете да се преборите ефективно със стреса.

Трите най-големи емоции, които се преживяват най-трудно от хората, пише Луиз Бурбо, са страхът, гневът и тъгата. Тези емоции обикновено са потискани, контролирани, с една дума – прикривани. Тези емоции предизвикват стрес и разболяват. Справянето с тях е успешно начало на предпазване от негативното им въздействие.

Страхът трябва да бъде използван, за да осъзнаете, че се стремите да се предпазите. Той е тук, за да ви припомни, че истинската защита е вътре в самите нас!

Гневът трябва да бъде използван, за да откриете, че се нуждаете от утвърждаване, от ясно формулиране на исканията си и от повече вслушване в собствените си нужди.

Тъгата трябва да бъде използвана, за да откриете, че смятате, че сте се изгубили или се страхувате от загубата на нещо или някого. Тя трябва да ви помогне да се научите да се отделяте и освобождавате.

Когато сте под напрежение и се ядосвате лесно, носете със себе си нещо, което може да хванете и насочете вниманието си към него. Това може да е топка за стискане в дланта, някаква броеница или приятен на допир предмет. Ако концентрирате негативните си мисли върху него, ще се отървете от тях по-бързо. Този предмет ще ви помогне, защото при допир с приятна повърхност на нещо, към което изпитваме привързаност, в мозъка на човека се отделя окситоцин, а той подобрява сърдечния ритъм и ще ви помогне да се отпуснете.

Ако пък сте склонни да тъгувате и да изпадате в меланхолични състояния, е добре да си измислите мантра. Това може да е молитва или само една дума, но когато си я казвате наум, трябва да се съсредоточите изцяло върху нея и да отвлечете вниманието си от неприятното чувство на потиснатост.

 

Истината за здравето – Теменуга Пенчева

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Това, в което вярваш, се превръща в реалност. Затова – Вярвай в себе си!