Забавно е как качеството на живота ви драматично се променя, когато се обградите с добри, интелигентни, мили и позитивни хора!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: KinYu-Z.net

снимка: KinYu-Z.net

Не ви е позволено да толерирате отровни взаимоотношения! Позволено ви е да си тръгнете от хората, които ви нараняват! Позволено ви е да бъдете егоистични, ядосани и да не им простите! Не дължите на никого обяснение, за това, че се грижите добре за себе си!

Да ме прощават манипулаторите, но онова, което наистина ги интересува, е собствената им особа. Започвате да разказвате за пътуването си до Китай, а той веднага ви прекъсна, за да ви осведоми, че онова, което на него му харесва от Китай, е кухнята! Участва във всички разговори, които може да свърже, макар и далечно, със себе си. Ако някой подхване тема, в която той не може да се включи, престава да слуша (макар че може да се преструва, за да се хареса). Но бързо сменя темата или създава със съседите си (на масата, на събранието и т.н.) съвсем друг център на интерес. 

Една вечер един от гостите (манипулатор) внезапно пита домакинята дали не иска да види последните му снимки от почивката му. B Аржентина, макар че неколцината присъстващи в хола са сериозно заинтригувани от разказа на друг гостенин, репортер в Сараево. Не че войната в Югославия не го интересува (а дали всъщност?), но той не понася друг освен него да привлича интереса толкова дълго време. Чувства се пренебрегнат, разтревожен, безпомощен, щом разговорите не се въртят около него, и изпробва всички средства и най-невъзпитаните, за да събуди интереса на останалите. С изключение на „стеснителния“ манипулатор, всички останали от тази порода монополизират вниманието дори хората изобщо да не са заинтересовани от думите им. Изпитват непреодолима потребност да бъдат признати за личности с многобройни качества. Искат да са необходими и са способни да задържат известно време определена информация, за да се почувства нуждата от тях (не дават координатите на полезен познат например). Нуждата на манипулатора да бъде разпознаван и признаван стига дотам, че когато звъни по телефона, не се представя: предполага се, че вие сте длъжни да го познаете по гласа! Да предположим, че не сте го чували между шест и десет месеца, че не ви е близък родина на или приятел, и изведнъж ви телефонира: „Здравей, аз съм!“. Очаква да бъде незабавно разпознат, сякаш през цялото това време не сте правили нищо друго, освен да мислите за него.

Харесва въшиния си вид. Трябва да отбележим впрочем, че манипулирането се опира на външността чак до дрехите и аксесоарите. Манипулаторът е способен да

си изпроси комплименти, като уж пита за мнението ви, „Какво мислиш за тази нова вратовръзка? Елегантна е, нали?“ Преди още да сте успели да си отворите устата, той вече е изказал своето мнение (положително). А ако не отговорите, ще настоява с наивни „нали?… нали?“. И тогава вие казвате онова, което той иска да чуе. 

Манипулаторът е демагог. Той ви подтиква да дадете мнението си и по въпроси, доста по-сериозни от външния му вид и облекло; създава впечатлението, че се съветва с вас, макар вече да има свое мнение. Обикновено не се отказва. Това се наблюдава най-често в професионалните среди. Достатъчно е да представи нещата така, че да вземете решението, което той иска да вземете. Обича да изтъква своята отвореност и гъвкавост. Ще установите, че когато манипулаторът си промени мнението и подкрепи вашата позиция, винаги извлича полза за себе си. Тази полза е рядко видима в момента. Ще откриете след месеци и дори години методите, които използва, за да извлече полза от дадена ситуация, правейки се, че работи за другите. Манипулаторът е егоцентричен, но не е непременно егоист. Някои от тях, алтруистите, черпят властта си от всевъзможните дарби, които приписват на другите. Те най-малко биха могли да са егоисти!

Манипулаторите са сред нас – Изабел Назар-Ага, isabellenazare-aga.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Постоянството е ключа към успеха! Ако никога не се отказвате, със сигурност ще успеете!