Ако се съсредоточите върху резултатите, никога няма да се промените! Ако се съсредоточите върху промяната, ще получите резултати!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: GuoGuiyan.com

снимка: GuoGuiyan.com

Изборът на здравословен начин на живот ще ви лиши от лошо здраве, летаргия и мазнини!

Проблемът с наднорменото тегло тревожи американците изключително много. По мое мнение някои от нас имат съвсем основателна причина за тази тревога, а други нямат. Но дори когато безпокойството е оправдано, предприеманите мерки рядко водят до ефективни резултати, а понякога дори са опасни за здравето. Тази неприятна ситуация е документирана нееднократно, що се отнася до скоростните диети, изтощителните двигателни програми и разстройствата на храненето като анорексия или булимия. Всичко казано и написано за отслабването е някаква смесица от противоречив доказателствен материал и съвършено непостоянни указания, която ни обърква и ни кара да гледаме едва ли не фаталистично на евентуалната положителна промяна.

Една от основните цели на тази книга е да опрости проблемите на отслабването дотолкова, че вие сами да вземете интелигентно решение как да постигнете желаното тегло или как да се чувствате по-добре с настоящите си килограми. Като начало нека се спрем на някои от малкото несъмнени и ясни истини, родени покрай всички проблеми с теглото.

Първо, резултатите от диетата в обичайния смисъл на ограничаване на приема на храна почти винаги са краткосрочни и почти никога дългосрочни. Може да вземете която пожелаете от десетките познати диети, да я спазвате няколко месеца и да отслабнете. Но с времето ще наваксате изгубеното тегло, ако не и повече. Това се случва практически е всеки, който се е подложил на стриктна диета. 

Второ, въпреки че рискът за здравето от наднорменото тегло е съвсем реален, съществуват и рискове, свързани с отслабването – и „йо-йо“ ефектът, който настъпва след диетата, е може би най-опасният от всички. Налице са сериозни експериментални доказателства, че резките колебания на теглото в двете посоки крият сериозни опасности за здравето. Според едно изследване, смъртността при мъжете, които от слабват с повече от шест килограма за десет години, е значително по-висока, отколкото при онези със стабилно тегло. Изследванията на хранителните навици на индивиди с изключителна продължителност на живота не стигат до извода, че това дълголетие се дължи на точно определена храна или диета, но са налице доказателства, че след юношеството си тези хора определено са поддържали едно постоянно и нормално тегло. 

И последно, емоционалните последствия от наложения контрол са значителни. Аз мисля, че тази е основната поука от едно впечатляващо изследване, проведено във Финландия, където честотата на сърдечните инфаркти е една от най-високите в света. Дванайсет хиляди служители, смятани за рисковконтингент по отношение на коронарната болест, поради затлъстяване, високо кръвно налягане, високи нива на холестерола или силна страст къмтютюнопушенето, били помолени да спазват строга, бедна на мазнини диета, да се явяват редовно на медицински прегледи да се информират относно потенциалните рискове, на които са подложени, поради начина си на живот. B същото време втора трупа от индивиди с подобни рискови фактори била оставена да върши каквото пожелае. За всеобща изненада, след пет години смъртността в стриктно наблюдаваната група се оказала значително по-висока.Единственото възможно обяснение е, че стресът и тревогите, възникнали от воденето на несвойствения „здравословен“ живот, са унищожили изцяло ползите от този начин на живот. 

Затова, както виждате, проблемите на теглото и здравето са по-сложни, отколкото елементарното консумиране на по-малко калории или употребата на маргарин, вместо на краве масло. Докато не е налице болестно затлъстяване – което означава да се надхвърли нормалното за височината тегло с повече от двайсет и пет процента – килограмите ви са нещо изключително субективно. Най-важно е да се чувствате господар на тялото си. Но ако имате усещането, че килограмите ви са нещо неприятно, като например счупване на крак, вие определено имате основание да предприемете нещо, за да промените ситуацията. От друга страна, ако се чувствате удобно в настоящите си пропорции (и не сте затлъстели), то не бива да се влияете от ничии други възгледи освен от своитe собствени. Накратко, възможно е вашето тегло вече да е идеално. Ако обаче не е, тази книга ще ви покаже как да дефинирате тази идеална цел, как да я постигнете без емоционален стрес и физическа болка и как да я запазите през многото години, които ви предстоят.

Изцелението – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство – Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Не губете времето си, гледайки назад към миналото! Животът върви само на преден ход!