За да сте щастливи, не чакайте случайността! Създайте я!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Животът сам по себе си не притежава смисъл. Ние сме онези, които му придават спрямо собствените ни ценности, мечти и желания!

За смисъла на живота

При Кант на гости се отбил пътуващ търговец, с когото навремето били приятели. Двамата обядвали, а след другите разговори по едно време гостът възкликнал:

– Ех, драги ми Имануел, как ли щеше да изглежда животът ни ако се бяхме родили като богато престолонаследници или знатни синове? Представи си само в какъв разкош щяхме да живеем…

– Не би бил толкова лесен, колкото си представяш в момента, в това съм сигурен – изненадващо отговорил Кант.

– Но какви ги говориш? Нима липсата на грижите за оцеляване не биха ти се отразили ободряващо?

– Приятелю, сега аз имам свободата и възможността да се занимавам с онова, което искам да правя, без да се налага да го правя от принуда. Какво по-хубаво от това? Та аз успявам да преследвам и обогатявам смисъла на собствения си живот всеки изминал ден!

– Е, аз бих казал, че търговията е смисъл.. по скоро начин…

– Но не е и мъка, нали? Не е непосилна задача?

– В никакъв случай.

– Е, тогава значи има нещо друго, което да те вълнува. А ако беше една отегчена знатна особа, която по цели дни се чуди какво ново и екзотично да подхване, дали би се усещал по-пълноценен?

– Не, но вероятно щях да мога да се насладя на повече неща в живота.

Животът, що се отнася до насладата от него, която зависи от щастливите обстоятелства, изобщо не разполага със собствена стойност, не попадай в заблуда относно това! Единствено употребата на подобен живот създава илюзия за стойност. Всъщност, цена и смисъл на живота може да придаде не щастието, а само мъдростта, и следователно това трябва да бъде и единствената ни цел!

 

Кант и свободният избор – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Щастието се крие в добре подбраните мисли

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си