За да видите звездите, ви е нужен телескоп. За да откриете Бог, трябва да се вслушате в света около себе си. Бог е навсякъде!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Да откриеш себе си е духовно изживяване, път, през който трябва да преминем, за да станем по-добри, по-човечни и по-мъдри.

Рабиндранат Тагор казва, че за да откриеш Бог, трябва да приветстваш всичко. Вижте сами!

Ако искате да научите за звездите, ще трябва да използвате телескоп. Ако искате да наблюдавате молекула, ще ви трябва микроскоп. Ако искате да разберете океана, рано или късно ще трябва да се намокрите.

Ако искате да разберете духовната същност на света, ще са ви нужни духовни практики. В центъра на цялата философия и наука, които спорят и обясняват съществуването на душата и Бог, лежи една проста истина – духовността е изживяване, личен опит. Тя е пътешественик, което никой друг не може да извърви вместо вас, разбиране, което никой не може да ви даде.

Мъдростта е много повече от една идея. Духовното просветление изисква да пробудим сетивата си така, че лично да можем да разкрием и запомним свещеното, святото, сакралното в себе си и в света.

Когато размишлявам над духовните практики, които съм изживял, умът ми не търси спомените от учебниците и сложните инструкции. Вниманието ми по-скоро се обръща навътре и сърцето ми е отваря. Тук, вътре, гори ярка светлина и дори мисълта за нея я кара да става по-голяма. И мога да я почувствам. Споменът за усещането ме прехвърля през времето към една проста практика – това е велик момент.

 

Завръщане към свещеното – д-р Джонатан Х. Елърби, jonathanellerby.com

Издателство: Сребърно звънче, srebarnozvanche.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочети още:

Не позволявайте на мнението на другите да заглуши собствения ви глас!

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си