Доброто, което правим, винаги се връща към нас!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Понякога един съвсем малък жест на добрина, усмивка и блага дума може да промени изцяло ситуацията, в която се намирате…

За правилната инвестиция

Един дъждовен и мрачен следобед на Кант му се наложило да отиде до пощата. Верният му слуга Мартин Лампе, изненадан от промяната в обичайния график на философа, пропуснал да му даде чадър и мислителят се озовал мокър във фоайето на пощата. Докато оправял влажните си дрехи, без да иска, настъпил току-що влязъл възрастен мъж, който тъкмо прибирал чадъра си и неволно изпръскал вече мокрия до кости философ.

– Но защо не гледате къде стъпвате! – възмутил се възрастният човек. – Обувките ви са кални и щяхте да счупите чадъра ми! Прасета ли обслужват тука, или хора?

– Съжалявам – извинил се Кант и добавил с усмивка: – Тъкмо когато бях убеден, че по-мокър не мога да стана, и вашият чадър ми доказа, че греша. Благодаря ви за забележката и извинете за непохватността ми.

Изненадан от добрия тон, възрастният мъж съжалил, че първоначално реагирал така остро. Изчакал Кант да отиде да прибере кореспонденцията си, след което се запътил към него и рекъл:

– Простете резкия ми тон преди малко. Не бях прав да ви обвинявам тъй строго и да се гневя. Моля, простете ми и приемете това като дребен жест за извинение – и непознатият подал чадъра си на Кант.

Философът го приел с усмивка, взел писмата си и се запътил към дома си, където Лампе го посрещнал с изненада.

– Но откъде намерихте този чадър? А аз се притеснявах, че пропуснах да ви дам!

– Спечелих го – усмихнал се Кант.

– Как го спечелихте, господарю?

– С правилната инвестиция.

– Страхувам се, все така не ви разбирам…

Инвестицията в усмивка, благодарност и извинение винаги е печеливша – казал Кант и заръчал на Лампе да му донесе сухи дрехи.

 

Кант и свободният избор – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ти си господар на своето бъдеще! Винаги имаш избор да промениш ситуацията към по-добро!

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си