Да си свободен значи да си истински

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: pixabay.com

Да се освободиш от старото си Аз значи да се освободиш от собствените си представи за него…

(…) Остави настрана всичко, което вярваш,  че си и си мислиш, че знаеш за себе си и живота.

(…) Остави настрана всичките си мисли за миналото и всички спомени, които обвързват ума с миналото. Не се докосвай до притесненията си за бъдещето, защото никой досега не е изживял бъдещето, което си е представял. Абстрахирай се и от всичките си тълкувания за настоящия момент.

(…) Засега остави всички тези неща настрана. Бъди напълно празен и свободен.

Също така недей да се държиш за своите мечти или желания, например в какъв свят би искал да живееш или какъв човек би искал да станеш. Всички те са плод на въображението и житейската ти обусловеност. Има ли някаква истина в тези мечти и желания? Възможно е, но засега те моля да се абстрахираш от всички тях  и да ги оставиш зад гърба си.

Моля те, довери се!

(…) Остави отвън и личното си себеусещане –  т.е. този, за когото се мислиш. Сега вече навлизаме по-дълбоко  и е възможно от време на време у теб да се надига съпротива или страх; това е напълно очаквано. Не изпадай в паника. (…) Важно е да не се вкопчваш в никакви мисли. Нека съзнанието ти остане празно.

(…) Не е нужно да създаваш, да си представяш или да визуализираш каквото и да е. Така че не се притеснявай – няма начин  да се провалиш. От теб не се иска да правиш каквото и да е.  На практика ще установиш, че да оставиш всичко настрана е нещо съвсем просто и естествено.

Засега остави настрана дори самото си желание за просветление. Довери се. Не се забърквай с ума.

Просто остани така, както си.

Не изпитваш ли облекчение?

Откъс от “Покана за свобода. Мигновено продуждане за всеки” – Муджи, mooji.org

Издателство: КИБЕА, kibea.net