Епикур: Не разваляй това, което имаш, мечтаейки за онова, което нямаш – това, което имаш сега, някога е било сред нещата, за които само си се надявал

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Цитати
снимка: pixabay.com

Вдъхновяващи мисли на един вдъхновяващ ум, променил завинаги философията… и не само! Ето какво четем за Епикур в книгата на издателство „Милениум“: 

„Епикур (341-270 г. пр.Хр.) е автор на над триста философски произведения, от които до нас са достигнали само фрагменти, цитирани от по-късни последователи… Школата на философа се помещавала в просторен парк, познат като Градината на Епикур, организиран на изцяло демократични принципи. На входа ѝ стоял надписът: „Страннико, тук е върховното благо – удоволствието“. В това е генезисът на представата за удоволствието като добродетел, която става основен принцип на учението му.“

Ако малкото не е достатъчно за теб, значи нищо няма да те задоволи.

Ако оформиш живота си според природата, никога няма да бъдеш беден; ако го правиш според мнението на хората, никога няма да бъдеш богат.

Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение.

Целта на всяко познание – както метафизично, така и научно – е да се постигне това, което се нарича атараксия: свобода от всякакви ирационални страхове и тревоги – накратко, спокойствие.

Богатството не носи утеха, а само видоизменя нашите грижи. То не се състои от това, което имаме, а от това, което ни радва.

Имай винаги повече разум, отколкото гордост.

Не разваляй това, което имаш, мечтаейки за онова, което нямаш; запомни, че това, което имаш сега, някога е било сред нещата, за които само си се надявал.

Човек не развива сила и мъдрост, когато е щастлив във връзките си всеки ден. Прави го, като преживява трудни времена и се справя с проблеми.

Питай себе си всяка вечер: какво добро направих днес?

Цитати от „Епикур и удоволствието като добродетел“ на София Петрова, milleniumbg.eu/bg/authors/show/169

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu