Марк Аврелий: Най-доброто отмъщение е да не си като човека, който те е наранил

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: SuperiorWallpapers.com

снимка: SuperiorWallpapers.com

Римският император и философ Марк Аврелий пише „Към себе си“ по време на военни походи, а след смъртта му произведението му се преписва и разпространява. В него можем да открием разсъждения за човешката природа и живота, които векове и векове наред продължават да изумяват със своята проницателност…

 

1. Всичко, което чуваме, е мнение, а не факт. Всичко, което виждаме е перспектива, а не истината.

2. Не губете повече време в спорове какъв трябва да бъде добрият човек. Просто бъдете добри хора.

3. Най-доброто отмъщение е да не си като човека, който те е наранил.

4. Не от смъртта трябва да се страхува човека, а от това никога да не започне да живее.

5. Прави всяко нещо в живота си така, сякаш именно то ще е последното, което ще направиш.

6. Това, което ще направиш днес, ще ехти завинаги в безкрая.

7. Никога не ни се случва нищо, което не сме устроени да понесем.

8. Изкуството да живееш прилича повече на борбата, отколкото на танца – то е да стоиш готов пред нещо непредвидимо и да не го оставяш да те събори.

9. Дните ти на този свят са преброени. Използвай ги, за да разтвориш широко прозорците на душата си и да пуснеш вътре слънчевите лъчи. Ако не го направиш, слънцето скоро ще залезе и ти ще залезеш заедно с него.

10. Бъди като скалата, постоянно блъскана от вълните – стой непоклатимо и укротявай бесовете около себе си.

11. Едно нещо никога не спира да ме изумява: как всички ние обичаме себе си повече, отколкото обичаме другите хора, но се интересуваме повече от тяхното мнение, отколкото от собственото си.

12. В крайна сметка всичко се случва точно така, както е трябвало да се случи. И ако наистина наблюдаваш много внимателно, ще го разбереш.

13. Погледни навътре. В теб самия е изворът на доброто, който не ще пресъхне, докато не спираш да го копаеш.

Превод и подбор: Тереза Светославова

 

Към себе си – Марк Аврелий

Издателство Изток-Запад – iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си