Паулу Коелю: Не можеш да се върнеш в миналото, затова спри да мислиш за него. Важно е само настоящето

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Цитати
снимка: essayshark.com

снимка: essayshark.com

Избрани цитати от „Алхимикът“ – книгата на Паулу Коелю, която ни накара да разберем, че съкровището, което търсим, е там, където е сърцето ни..

Човек обича, защото обича. Не ти е нужна причина, за да обичаш.

Когато често се срещаме с дадени хора, те стават част от живота ни. И като станат част от живота ни, започват да се опитват да го променят. И се сърдят, когато не правим това, което те изискват от нас. Понеже всеки си мисли, че знае как другият трябва да живее живота си, но всъщност никой не знае как трябва да живее своя собствен.

Когато едно нещо се случи един път, не е задължително да се повтори, но случи ли се два пъти, то със сигурност ще има и трети път.

Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.

Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си. И има само едно нещо, което прави мечтата невъзможна – страхът от провал.

Тайната на живота е да паднеш седем пъти и да станеш осем.

Обикновените неща всъщност са необикновените. Но само мъдрите могат да видят това.

Когато започне да ти се струва, че дните ти са едни и същи, значи си забравил да забелязваш прекрасните неща в живота си, които идват при теб всеки ден, щом слънцето изгрее.

Когато се стараем да станем по-добри, всичко около нас също става по-добро.

Не можеш да избягаш от сърцето си. Затова по-добре го послушай какво ти казва.

Тъй като не можеш да се върнеш назад, ти остава да се тревожиш само за това как да се движиш напред по най-добрия начин.

Има само един начин да се учиш. И това е чрез действието. Всичко, което научаваш, го научаваш по време на своето пътуване.

За всеки човек на земята има съкровище, което го очаква.

Съсредоточи вниманието си върху настоящето. Само него можеш да промениш и да направиш по-добро. А когато направиш по-добро настоящето, това, което ще дойде след него, също ще е по-добро.

Истинската любов никога не пречи на човек да следва мечтите си.

Подбор: Мария Лабова-Бърграф

 

Алхимикът – Паулу Коелю, paulocoelhoblog.com

Издателство: Обсидиан, obsidian.bg

Прочетете още:

Паулу Коелю: Кое е истинкото ти аз? Това което си бил, преди другите да те променят (избрани цитати от книгата „Вероника решава да умре“)

Пътуване към себе си – уроците на Блага Димитрова за живота и любовта

Анди Андрюс: Време е да спреш да позволяваш на миналото да контролира съдбата ти (избрани цитати от книгата „Проницателят“)