Изграждането на щастие и радост в живота се случва чрез семейството и прекрасните приятелства, които създаваме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

В какво се крие успешната формула на щастливия живот? В това да даваш на другите, да създаваш прекрасни приятелства, да изграждаш и поддържаш топли взаимоотношения в семейството.

Разглеждайте семейството си като вашата лична общност и мястото, откъдето извличате най-много лично удовлетворение. Нашите най-прекрасни моменти са тези, които прекарваме с любимите си хора. Осъзнайте, че чрез семейството си може да постигнете по-добро разбиране за себе и да развиете по-голяма прозорливост, повече знание и мъдрост. Чрез семейството си може да увеличите човешките си качества и да проявите вътрешната си сила. Лидерството в живота започва от лидерството вкъщи. Семейството ви е вашата основа, онова, което за ракетата е площадка за изстрелване. Ако е сигурна и в идеално състояния, може да се издигнете до неподозирани висини.

Изграждането на прекрасни приятелства е един от най-сигурните начини да намериш повече щастие и радост в живота си. Според най-новите проучвания хората с най-широк приятелски и семеен кръг живеят по-дълго, смеят се повече и се тревожат по-малко. Но приятелствата, като всички други хубави неща в живота, изискват време енергия и всеотдайност. За да изградиш по-дълбоки приятелства, трябва да си готов да излезеш от зоната на личното си удобство, да разчупиш ледовете между теб и хората, които не познаваш много добре, и да проявиш искрена топлота. Ако посадиш семената на приятелството, неизбежно ще получиш богата жътва от прекрасни приятели.

Осъзнай, че няма нищо по-благородно от това да даваш на другите. Източните мъдреци го наричат процес на “отхвърляне оковите на аза”. Същността му е да се освободиш от съзнанието за собствения аз и да се фокусираш върху по-висока цел. Това може да стане и като даваш повече на хората около теб, независимо дали става дума за времето или енергията ти: всъщност тези две неща са двата ти най-ценни ресурса.

 

Вдъхновение за всеки ден – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, exlibris.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си