Изграждането на щастие и радост в живота се случва чрез семейството и прекрасните приятелства, които създаваме

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Обичай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

В какво се крие успешната формула на щастливия живот? В това да даваш на другите, да създаваш прекрасни приятелства, да изграждаш и поддържаш топли взаимоотношения в семейството.

Разглеждайте семейството си като вашата лична общност и мястото, откъдето извличате най-много лично удовлетворение. Нашите най-прекрасни моменти са тези, които прекарваме с любимите си хора. Осъзнайте, че чрез семейството си може да постигнете по-добро разбиране за себе и да развиете по-голяма прозорливост, повече знание и мъдрост. Чрез семейството си може да увеличите човешките си качества и да проявите вътрешната си сила. Лидерството в живота започва от лидерството вкъщи. Семейството ви е вашата основа, онова, което за ракетата е площадка за изстрелване. Ако е сигурна и в идеално състояния, може да се издигнете до неподозирани висини.

Изграждането на прекрасни приятелства е един от най-сигурните начини да намериш повече щастие и радост в живота си. Според най-новите проучвания хората с най-широк приятелски и семеен кръг живеят по-дълго, смеят се повече и се тревожат по-малко. Но приятелствата, като всички други хубави неща в живота, изискват време енергия и всеотдайност. За да изградиш по-дълбоки приятелства, трябва да си готов да излезеш от зоната на личното си удобство, да разчупиш ледовете между теб и хората, които не познаваш много добре, и да проявиш искрена топлота. Ако посадиш семената на приятелството, неизбежно ще получиш богата жътва от прекрасни приятели.

Осъзнай, че няма нищо по-благородно от това да даваш на другите. Източните мъдреци го наричат процес на “отхвърляне оковите на аза”. Същността му е да се освободиш от съзнанието за собствения аз и да се фокусираш върху по-висока цел. Това може да стане и като даваш повече на хората около теб, независимо дали става дума за времето или енергията ти: всъщност тези две неща са двата ти най-ценни ресурса.

 

Вдъхновение за всеки ден – Робин Шарма, robinsharma.com

Издателство: Екслибрис, exlibris.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си