Ако не познаваш болката, няма как да оцениш радостта…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Не бягай от страданието и не се опитвай да го скриеш. То е там, за да ти покаже другата страна на монетата…

Ако вместо да бягате от своята болка, я признаете  и приемете, ще откриете, че редом с нея съществува и радостта. Без да изпитвате относителната радост, няма да знаете какво да правите, когато застанете лице в лице с абсолютната радост. Не ставайте заложници на теории или идеи като тези, че страданието е илюзия или че трябва да „превъзмогнем“ и страданието, и радостта. Просто поддържайте контакт с онова, което се случва в действителност и ще влезете в досег с истинската природа на страданието и с истинската природа на радостта. 

Когато ви боли глава, няма да е правилно да наричате главоболието си илюзорно. За да му помогнете да си отиде, трябва да признаете присъствието му и да разберете причината му.

Влизаме в пътя на практиката през вратата на знанието – чувайки беседа или прочитайки будистка книга. Продължаваме по пътя и малко по-малко страданието ни намалява. Но в един определен момент всичките ни страдания трябва да отстъпят мястото си на действителния опит. Думите и идеите са полезни само когато се прилагат на практика.

Когато престанем да обсъждаме и започнем да реализираме ученията в собствения си живот, идва миг, в който осъзнаваме, че самият ни живот е пътят, и спираме да разчитаме единствено на формите на практиката. Тогава действията ни стават „не-действия“, а практика – „не-практика“. Пределът е вече преминат и пред практиката ни вече няма препятствия. Няма нужда да напускаме „света на тленното“ (саха), за да идем в някакъв неподвластен на тлението свят, наречен нирвана. Страданието и нирваната са от една и съща субстанция. Ако отхвърлим света на тленното, нирваната ще остане непостижима за нас.

 

Сърцето на будисткото учение – Тик Нят Хан, hichnhathanhfoundation.org

Издателство: Хермес, hermesbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Самотата и страданието се лекуват с… истории за доброто. Защото то съществува!

Паулу Коелю: Вселената винаги е на наша страна, когато се борим за мечтите си

Започвай деня си така, сякаш ще е най-добрият в живота ти!