Първо изграждаме навиците си, а след това навиците ни изграждат нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
изображение: mangeteslegumes.net

изображение: mangeteslegumes.net

Променете навиците си и ще промените качеството на живота си…

Разбираме света само по два основни начина – съзнателен и несъзнателен.

Съзнателната част от съзнанието е онази, с която мислите активно и преднамерено по цял ден. Вероятно я преживявате като сравнително постоянен вътрешен глас, който възприемате като „аз“. Но въпреки че съзнателната част от съзнанието ви се използва за доста неща, тя е изключително ограничена по отношение на нещата, които може да постигне сама. Според изследванията в нея могат да се съдържат само няколко мисли наведнъж. Поради тази причина по-голямата част от живота ви се ръководи от другата част на съзнанието ви – несъзнателното.

Несъзнателното е по-голямата част от съзнанието ви. Всяка секунда то може да обработва милиони съобщения от сетивата ви и съдържа цялата ви мъдрост, спомени и интелигентност. То е източникът ви на творчество. Освен това, там се съхраняват и изпълняват всички „програми“ за автоматично поведение, които използвате в живота си.

Несъзнателното е като функцията „автопилот“ за мозъка: тя ни позволява да вършим много неща едновременно, без да е необходимо да се съсредоточаваме върху всички тях наведнъж.

Тези програми („навици“) са полезни, защото дават възможност на съзнателната част от съзнанието ни да мисли за други неща. Докато се учите да шофирате, усвоявате много дребни навици – включване на мигач, ускоряване, натискане на спирачка, завиване и т. н., които са се превърнали в навик, за да можете сега просто да се качите в колата и да решите къде искате да отидете.

Голяма част от навиците си сме придобили по случайност и така и не сме се отървали от тях. Възможно е дори да не са ни били от полза, когато сме ги усвоили. Например на много от нас като деца са ни казвали, че не сме достатъчно добри, поне в определени области от живота. Като възрастни все още позволяваме на тези стари програми да ръководят поведението ни. Прекарваме прекалено много време в тревоги, че не сме достатъчно добри, и се критикуваме, че не сме се справили толкова добре, колкото е трябвало.

Добрата новина е, че всичко това ще се промени!

Първо изграждаме навиците си, а след това навиците ни изграждат нас. – Джон Драйдън

Хубавото на несъзнателните ни навици е, че те ни позволяват да изпълняваме задачи и да вземаме нови решения, без да им обръщаме специално внимание. На теория бихме могли да прекарваме по-голямата част от времето, през което сме будни, за да обмисляме съзнателно всички различни възможности, които ни се предоставят всеки ден. Но в такъв случай не би ни останало време да направим каквото и да било по отношение на окончателното си решение. За да не пропиляваме дните си в премисляне на милионите възможности за отношения и поведение, сме развили способността да вземаме някои решения „автоматично“.

Например, когато станем сутрин, не прекарваме двайсет минути да обмисляме какви са вариантите за закуска. Обикновено хапваме едно и също. Отиваме на работа по един и същ маршрут, четем един и същ вестник и слушаме една и съща радиостанция. Готвим, ядем, връзваме обувките си и сресваме косата си до голяма степен по един и същи начин, ден след ден.

Вършим хиляди всекидневни неща, без дори да се замисляме за тях, като просто използваме „силата на навика“ на нашето несъзнателно. По този начин нашите, до голяма степен несъзнателни, умствени програми поддържат гладкото протичане на живота ни. Основният механизъм на тези навици е асоциацията. Нашето несъзнателно помни всички случаи, в които две неща се случват едновременно или непосредствено едно след друго. След като този модел се повтори няколко пъти или по начин, значителен в емоционално отношение, едното нещо започва да се асоциира с другото. Затова, когато сутрин звънне будилникът, ние „просто знаем“, че трябва да станем и да отидем в банята. Влизаме в кухнята и „просто знаем“, че трябва да включим кафеварката. Скоро от множество свързани помежду си дребни навици си изграждаме по-големи навици.

Мозъкът представлява съвкупност от нервни пътища и всяко действие, което извършваме, създава нови връзки. Всеки път, когато повтаряме някое действие, конкретният нервен път се укрепва, точно както мускулите стават все по големи, колкото повече ги използваме. По този начин се формират новите навици!

 

Изгради желязна самоувереност – Пол Маккена, paulmckenna.com

Издателство: СофтПрес,  soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.