Усмихвайте се и дишайте – така ще намерите идеалния баланс за себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всяка усмивка те прави с един ден по-млад.

Упражнения за осъзнатост
Ето някои упражнения и прийоми в медитацията, които аз често използвам, като приспособявам различни методи към собствената си ситуация и предпочитания. Изберете онези, които най-много харесвате, и намерете най-подходящите за себе си. Ценността на всеки метод зависи от уникалните потребности на човека. Макар тези упражнения да са сравнително лесни, те образуват основите, върху които се изгражда всичко останало.

Усмихнете се, когато се събудите сутрин
Закачете клонка или друг знак – защо не дори думата „усмивка“ – на тавана или стената, така че щом отворите очи, веднага да го видите. Този знак ще ви сложи за напомняне. Използвайте секундите, преди да станете от леглото, за овладяване на дъха си. Вдишайте и издишайте леко три пъти с лека усмивка на лицето. Проследете дишането си.

Усмихвайте се, когато сте свободни
Където и да седите или да стоите, усмихвайте се леко. Погледнете дете, листо, картина на стената – нещо относително неподвижно, и се усмихнете. Вдишайте и издишайте тихо три пъти. Поддържайте леката усмивка и мислете за това, към което сте насочили вниманието си, като за собствената си истинска същност.

Усмихвайте се, докато слушате музика
Послушайте музика две-три минути. Обърнете внимание на думите, мелодията, ритъма и чувствата. Усмихвайте се, като наблюдавате вдишванията и издишванията си.

Усмихвайте се, когато нещо ви дразни
Когато осъзнаете, че нещо ви е подразнило, веднага се усмихнете леко. Вдишайте и издишайте тихо, като задържите леката усмивка, докато направите три вдишвания.

Отпуснете се в легнало положение
Легнете по гръб на гладка повърхност без постелка и възглавница. Отпуснете ръце до тялото си и леко разтворете краката си, изпънати напред. Поддържайте лека усмивка. Вдишайте и издишайте спокойно, като фокусирате вниманието си върху дъха си.
Отпуснете всички мускули в тялото си, сякаш потъвате в пода или сякаш той е мек и гъвкав като копринен плат, закачен да съхне на вятъра. Отпуснете се докрай, като обръщате внимание само на дъха и леката си усмивка. Мислете за себе си като за котка, напълно отпусната пред огъня, чиито мускули не се съпротивляват на ничие докосване. Продължете така в продължение на 15 вдишвания.

 

Чудото на осъзнатия живот – Тик Нят Хан, thichnhathanhfoundation.org

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги