Отвъд коловоза на страха

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се страхувай, Откъси
снимка: huffpost.com

снимка: huffpost.com

Дали не пропускаме да изживеем пълноценно живота си, несъзнателно заседнали във въображаемите коловози на страха?

Подготвяйки се за борба със страха, ние трябва първо да разберем от какво се страхуваме. Това винаги е нещо, което все още не се е случило, т. е. това е нещо несъществуващо. Тревогата е нещо въображаемо, за което мислим и което ни плаши със своята вероятност да се случи. Да предположим, че се страхувате от жълта треска; всъщност вие се страхувате от страданията, които ще ви причини тази болест и особено от вероятния смъртен край. Докато нямате треска, тя не съществува за вас. Ако пък сте заболели от нея, тя не ви е убила и може би няма да успее да направи това. В действителност съществува единствено болката и физическата отпадналост. Силният страх влошава всяка неприятна проява на болестта и прави фаталния край много вероятен. Тъй като страхът от тази болест е толкова голям, затова и тя често има смъртоносен изход и изглежда дори, че заразяването с нея зависи до голяма степен от страха на хората, независимо от микробите, които имат досег с вашето тяло. Това означава, че микробите често не могат да засегнат нормалния здрав и безстрашен човек.

По време на епидемия от жълта треска в Ню Орлеанс, когато лете все още не бяха съгласни, че болестта е заразна, една млада учителка от Севера пристига в Натчез, Мисисипи, с висока температура. Прегледал я д-р Самуел Картрайт, който на другия ден, заедно с д-р Уилиам X. Холкомб, повикал всички служители на хотела и клиентите, отседнали там, и им казали приблизително следното:

„Тази млада жена има жълта треска, която не е заразна и никой от вас няма да се зарази от нея. Ако послушате съвета ми, ще спасите града от паника, а паниката е най-големият разпространител на епидемиите. Не казвайте на никой за този случай, дръжте се така, сякаш нищо не се е случило. Нека жените да й помогнат, нека да й донесат цветя и сладки и да се държат така, сякаш правят нещо напълно обикновено, което не крие никаква опасност. Така ще спасим живота й в перспектива, може би и живота на много други хора.“

Всички били съгласни с изключение на една жена, която се изолирала в най-отдалечената стая на хотела. Младата учителка оздравяла и никой в хотела не се разболял от жълта треска, с изключение на изплашената до смърт жена, която също оздравяла в последствие.

По този повод д-р Холкомб казва: „Благодарение на голямата си репутация и изявена магнетична сила д-р Картрайт разсея страховете у хората и предотврати избухването на епидемия. За голямото разбиране и успешното прилагане на принципа на огромното въздействие на ума и мисълта върху състоянието на тялото — сила, която едва сега започна да се осъзнава от хората. Този принцип заслужава по-голям паметник от тези, които сме издигнали на героите и държавниците.“

Повечето хора се страхуват да минат по тясно място високо над земята. Ако същото това място се намира на нивото на земята, те ще минат по него съвсем нормално, без да се замислят, че ще изгубят равновесие. Единственото опасно нещо при преминаването на подобно място е страхът от падане. Здраво стъпилите на земята хора просто не се страхуват. Те не позволяват на мисълта възможната опасност да ги завладее и напълно се контролират. Акробатът просто трябва да преодолее страха, за да изпълни номера, който удивява зрителите. За повечето номера се изискват специални тренировки и техники за развитие на мускулатурата, очите и преценката, но в повечето случаи всичко, което е необходимо, е една хладнокръвна и безстрашна глава.

При преодоляване на различните страхове, които имате, проследете всеки един страх до логическия му край и по този начин се убедете, че в настоящия момент нещата, от които се страхувате не съществуват никъде другаде, освен във вашето въображение. Дали те ще се случат или не за в бъдеще, страхът ви е само загуба на време, енергия и реални умствени и физически сили. Спрете да се притеснявате така, както бихте престанали да ядете или пиете нещо, което със сигурност сте усетили, че ви е причинило болка в миналото. Ако трябва да се безпокоите за нещо, притеснявайте се за ужасните ефекти на безпокойството. Това може да ви помогне да се излекувате.

Единствено убеждението, че страхът ви е въображаем няма да ви свърши работа, докато не научите ума си (съзнанието) да прогонва всичко, което ви внушава страх и да преодолява всички мисли, водещи към страха. Това означава да сте постоянно на щрек и да полагате съзнателни усилия. Когато дадена мисъл или тревога се появи в съзнанието ви и и започне да се натрапва, не само не се занимавайте с нея и не я оставяйте да стане голяма и черна, а я променете и мислете за нещо напълно противоположно на нея. Ако се страхувате от личен провал, вместо да мислите за това колко жалки и слаби сте, колко зле сте подготвени за голямата задача и колко сте сигурни, че непременно ще се провалите, представете си колко силни и подготвени сте, как преди сте изпълнявали подобни задачи и как сега ще приложите целия си минал опит и ще се справите блестящо с настоящата задача, като този път резултатът дори ще надмине очакванията ви. Подобно отношение, независимо от това дали то се е породило съзнателно, води хората към все по-високи и по-високи постижения.

Същият принцип за прогонване на страховитите мисли чрез друга жизнерадостна, обнадеждаваща и вдъхваща вяра мисъл може да се приложи към всички многобройни видове страх, които ни тормозят ежедневно и ежеминутно. Отначало ще бъде трудно да се промени посоката на мисълта, да спрем да мислим за мрачните и депресиращи мисли. В процеса на мислене често ще ни е нужна помощ. Внезапното преориентиране на вниманието към нещо (мисъл или дейност), изискващо концентрация на ума, често предизвиква рязка промяна. Споменът за някоя забавна или приятна случка често прогонва тежките грижи, които са ни налегнали. Някоя много интересна смешна книга е много вероятно да ни подейства добре, ако започнем да я четем задълбочено.

 

Човекът господар на мислите и чувствата си – Орисън Марден, Orison Marden

Издателство: Здраве и щастие, zdrave-schtastie.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.