Антон Чехов – няколко красиви цитата на писателя-лечител

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Писателски блог | 0 Коментара
снимка: luxerebus.wordpress.com

снимка: luxerebus.wordpress.com

Антон Павлович Чехов – лекар или писател, човек на науката или на изкуството, хладнокръвен стоик или пламенно обичащ живота човек? А може би просто човек, събрал в себе си всички противоречия…
Представяме ви подбор на някои от най-красивите и запомнящи се негови цитати.

1. Не ми казвай, че луната блести. Покажи ми нейните отблясъци по повърхността на счупено стъкло…

2. Аз въобще не искам от мен да произлезе нещо особено или да създам нещо велико, но просто ми се иска да живея, да мечтая, да се надявам, да успявам навсякъде… Животът е кратък и трябва да го живеем по-добре.

3. Когато мечтая, спохождат ме призраци. Идват при мене някакви хора, чувам гласове, музика и ми се струва, че бродя из някакви гори, по брега на морето, и толкова страстно ми се иска лутане, цел…

4. И такъв ред очевидно е нужен; очевидно щастливият се чувства добре само защото нещастните носят своето бреме мълчаливо и без това мълчание щастието би било невъзможно. Това е обща хипотеза. Трябва зад вратата на всеки доволен и щастлив човек да стои някой с чукче в ръка и постоянно да напомня с чукането си, че има нещастни.

5. Разсъжденията ми за щастието на човека, поради някаква необяснима причина, винаги са били обгърнати в една особена тъга.

6. Понякога, когато не мога да заспя, си мисля: „Господи, Ти си ни дал тези огромни гори, необятни полета и безгранични хоризонти и ние, живеейки тук, не би ли следвало да бъдем истински гиганти?

7. Страшно ми се иска да живея, иска ми се нашият живот да бъде свят, висок и тържествен – като небесният свод. Слънцето не изгрява два пъти през деня и животът не се дава двукратно – хванете се здраво за останките от вашия живот и ги спасете.

8. За двадесет години в този град намерих един единствен умен човек, но и той е луд.

9. Истинското щастие е невъзможно без самота. Падналият ангел е изменил на Бога навярно затова, защото е пожелал да бъде сам, нещо, което ангелите не познават.

10. Вярвам, че нищо не преминава безследно и че всяка най-малка стъпка има значение за сегашния и бъдещия живот.

 

Подбор и превод за МОСТ за книги: Тереза Светославова

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си