Как да научим децата си да бъдат щастливи?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Робърт Луис Стивънсън: Няма по-подценен дълг от дълга да бъдем щастливи. Когато сме щастливи, ние хвърляме семената на безименни ползи върху света.

Всички ние искаме едно и също за децата и семействата си. Щастие. Но то е така лесно изплъзващо се, нали?
Нашето „шоу мама“ отношение е неистов опит да осигурим на децата си идилично „щастливо детство“. Инвестираме огромно количество от безценното си време и изпразваме банковите си сметки в опит да осигурим тяхното щастие, някак да го изсипем върху тях, но тактиката и изпълнението ни са сбъркани.
Майката със сигурност може да разсмее децата си, да ги разсее от скуката, но тя не може да ги направи истински щастливи. То си е тяхна работа. Щастието идва отвътре. То не е толкова цел, колкото страничен продукт на нашите действия. Самите деца трябва да са действени агенти в постигането на собственото си щастие.

Далай Лама: „Нашето оцеляване зависи от останалите. Независимо дали ни харесва, или не, почти няма момент от живота ни, в който да не сме се възползвали от действията на другите. Ето защо едва ли е изненадващо, че по-голяма част от нашето щастие възниква в контекста на връзките с другите.“

Щастието произтича от усещането за свързаност с другите, от пълноценните взаимоотношения, в които развиваме чувството, че принадлежим и сме нужни. Тези дълбоки, изпълнени с грижа един към друг взаимоотношения захранват душата ни. Когато даваме в отговор, ние се чувстваме по-близки с другите. Когато се чувстваме по-близки с другите, искаме да даваме повече: цикълът ни свързва все по-здраво и ставаме все по-щастливи. Но това изисква време. Взаимоотношенията също като отлежалото вино и печеното на бавен огън месо изискват бавно подхранване и овкусяване. Те се рушат от скоростта. Защото са бавни и дълбоки по природа. Отделете време, за да ги изградите солидни, трайни взаимоотношения с децата си.

Пред нас е отворена възможността да създадем любвеобилни домове, лишени от бързане и напрежение, така че може би – само може би – нещо креативно и интересно да има шанса да покълне и порасте.
Мислете мъдро за това как да прекарвате времето си заедно. Правете го съзнателно. Календарът ви отразява ли вашите ценности? Отделяте ли време, за да правите нещата, на които най-много държите?
Добре би било да опитаме нов тип преживявания в семейството, вместо да аутсорсваме цялата работа и да споделяме само свободното си време и забавленията.

Можем да изградим семейна свързаност и щастие, като се изправим пред общи предизвикателства и работим усърдно заедно. Боядисайте стаята заедно, направете заедно зеленчукова градина, споделете общата работа по планирането на пътуване – ако действате съвместно, преживяването ще бъде свързващо, понеже всеки ще работи по пътя към общата цел.

Играйте заедно на видеоигри или излезте всички и отидете на боулинг. А в някоя дъждовна вечер, когато облаците са надвиснали и цялото семейство копнее да е някъде другаде, защо не опитате невъзможното: да не правите нищо заедно! Изчакайте магията! На някого сигурно ще му хрумне нещо забавно – и децата ще ви научат не само колко мощно е собственото им въображение, но и колко силна може да бъде кротката, дълбока радост от това да са истински близо с някого, когото обичат: Мама!

Край на мита за добрата майка – Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си