Как да научим децата си да бъдат щастливи?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Робърт Луис Стивънсън: Няма по-подценен дълг от дълга да бъдем щастливи. Когато сме щастливи, ние хвърляме семената на безименни ползи върху света.

Всички ние искаме едно и също за децата и семействата си. Щастие. Но то е така лесно изплъзващо се, нали?
Нашето „шоу мама“ отношение е неистов опит да осигурим на децата си идилично „щастливо детство“. Инвестираме огромно количество от безценното си време и изпразваме банковите си сметки в опит да осигурим тяхното щастие, някак да го изсипем върху тях, но тактиката и изпълнението ни са сбъркани.
Майката със сигурност може да разсмее децата си, да ги разсее от скуката, но тя не може да ги направи истински щастливи. То си е тяхна работа. Щастието идва отвътре. То не е толкова цел, колкото страничен продукт на нашите действия. Самите деца трябва да са действени агенти в постигането на собственото си щастие.

Далай Лама: „Нашето оцеляване зависи от останалите. Независимо дали ни харесва, или не, почти няма момент от живота ни, в който да не сме се възползвали от действията на другите. Ето защо едва ли е изненадващо, че по-голяма част от нашето щастие възниква в контекста на връзките с другите.“

Щастието произтича от усещането за свързаност с другите, от пълноценните взаимоотношения, в които развиваме чувството, че принадлежим и сме нужни. Тези дълбоки, изпълнени с грижа един към друг взаимоотношения захранват душата ни. Когато даваме в отговор, ние се чувстваме по-близки с другите. Когато се чувстваме по-близки с другите, искаме да даваме повече: цикълът ни свързва все по-здраво и ставаме все по-щастливи. Но това изисква време. Взаимоотношенията също като отлежалото вино и печеното на бавен огън месо изискват бавно подхранване и овкусяване. Те се рушат от скоростта. Защото са бавни и дълбоки по природа. Отделете време, за да ги изградите солидни, трайни взаимоотношения с децата си.

Пред нас е отворена възможността да създадем любвеобилни домове, лишени от бързане и напрежение, така че може би – само може би – нещо креативно и интересно да има шанса да покълне и порасте.
Мислете мъдро за това как да прекарвате времето си заедно. Правете го съзнателно. Календарът ви отразява ли вашите ценности? Отделяте ли време, за да правите нещата, на които най-много държите?
Добре би било да опитаме нов тип преживявания в семейството, вместо да аутсорсваме цялата работа и да споделяме само свободното си време и забавленията.

Можем да изградим семейна свързаност и щастие, като се изправим пред общи предизвикателства и работим усърдно заедно. Боядисайте стаята заедно, направете заедно зеленчукова градина, споделете общата работа по планирането на пътуване – ако действате съвместно, преживяването ще бъде свързващо, понеже всеки ще работи по пътя към общата цел.

Играйте заедно на видеоигри или излезте всички и отидете на боулинг. А в някоя дъждовна вечер, когато облаците са надвиснали и цялото семейство копнее да е някъде другаде, защо не опитате невъзможното: да не правите нищо заедно! Изчакайте магията! На някого сигурно ще му хрумне нещо забавно – и децата ще ви научат не само колко мощно е собственото им въображение, но и колко силна може да бъде кротката, дълбока радост от това да са истински близо с някого, когото обичат: Мама!

Край на мита за добрата майка – Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си