Робърт Пърсиг: Труден ли е животът? Не и когато имаш правилна нагласа. Да имаш правилна нагласа – това е трудното

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Любими цитати от любими книги | 0 Коментара
снимка: wallpapershome.ru

снимка: wallpapershome.ru

Днес ви представяме селекция от цитати от един от най-брилянтните философски романи на всички времена – „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“ на неповторимия американски философ и познавач на човешката душа Робърт Пърсиг.
Макар и тези няколко изречения да са само една малка подсказка за мащаба и силата на тази книга, те са достатъчни, за да ви накарат да настръхнете…

1. Светът ще стане по-добър първо в нечие сърце, в нечия глава, в нечии ръце… И ще разцъфти като цвете – отвътре навън.

2. Всеки ден истината тропа на вратата ти и ти я отпъждаш с вик „Върви си! Търся истината!“. И тя си тръгва.

3. Понякога е малко по-приятно да пътуваш към нещо, отколкото да пристигнеш.

4. Труден ли е животът? Не и когато имаш правилна нагласа. Да имаш правилна нагласа – това е трудното.

5. Ние държим шепа пясък от безкрайната вселена и смятаме тази шепа пясък за целия свят.

6. Подножието на планината е това, в което цъфти живот, а не върхът.

7. Искате да знаете как да постигнете нещо съвършено? Толкова е лесно. Първо станете съвършен, а след това направете каквото и да е.

8. Това, което ни пречи да видим света ясно не е неговата чудатост, а неговата обикновеност. Да бъдеш твърде добре запознат с нещо също може да бъде заслепяващо.

9. Как ще се почувствате, ако ви кажа, че вашият здрав разум не е нищо повече от гласовете на хиляди, хиляди призраци от миналото…

10. Човек не може да бъде отдаден на нещо, в което е напълно убеден. Виждали ли сте човек, който неистово да крещи, че слънцето изгрява сутрин?

11. Някои неща не забелязваш, защото са прекалено малки, за да ти направят впечатление. Други неща не забелязваш, защото са твърде огромни.

12. Тишината на гората може да направи по-добър човек от всекиго.

 

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет – Робърт Пърсиг

Издателство: Фама, famapublishers.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си