Променете отношението си към себе си и ще промените живота си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: www.elfikurten.com.br

снимка: elfikurten.com.br

Думите, с които се обръщате към себе си, създават представата ви за вас, за възможностите ви, за живота ви… С тези думи или градите усещане за щастие, или се тласкате към ръба на нещастието. Това е избор, който правите ежечасно, несъзнателно, във всеки един момент…

Програмирайте мисленето си за успех

Съществуват много ефикасни техники за програмиране на мисленето, които можете винаги да използвате, за да станете по-позитивни и качествени личности… Една от тях е редовното използване на позитивни твърдения, за да програмирате подсъзнанието си и да се чувствате постоянно жизнерадостни, изпълнени с оптимизъм и енергия. „Разговорите“ със самите вас определят 95 процента от емоциите ви. Като контролирате и насочвате вътрешния си диалог, вие държите под контрол мислите, чувствата и действията си и в крайна сметка – бъдещето си. 

Начинът, по който разговаряте със себе си и си обяснявате нещата, до голяма степен определя чувствата ви за ставащото около вас. С други думи, не то, а тълкуването му определя позитивната или негативната ви реакция. Ако не мислите и не разговаряте съзнателно за нещата, които искате да постигнете, естествено, ще започнете да мислите за нежелани неща и за хора или ситуации, които ви притесняват и дразнят. Ако не поставите под пълен контрол собственото си мислене и не го съсредоточите върху успехите, към които се стремите, ще изпаднете в негативизъм и ще ви обземе безпокойство – състояния, характерни за повечето хора.

Според принципа на позитивните твърдения силните, положителни изявления, многократно повтаряни в съзнанието ви, неизбежно ще бъдат възприети като команди от подсъзнанието виПрограмираната в подсъзнанието ви цел или команда ще започне да се материализира в света около вас. Новата цел ще задейства ретикуларния ви център, а това, от своя стран,а ще заостри усета и чувствителността ви към други хора, идеи и възможности, които могат да ви помогнат да настъпите педала на газта на собствените си възможности и да се понесете устремно към целта си.

Позитивният диалог със самите вас и позитивните твърдения са инструментите, които използвате, за да контролирате мисленето си и да поддържате целенасочеността си. Позитивните твърдения ви осигуряват неограничени възможности. Наистина можете да убедите самите себе си да станете такива, каквито желаете. Най-силните думи на света са онези, които казвате на себе си и на които вярвате.

За да повишите самоуважението и самочувствието си, повтаряйте си многократно: „Харесвам се!“

Когато за първи път си кажете: „Харесвам се!“, можете да се почувствате малко неловко и да сметнете, че това не е вярно. Това е напълно нормално. Психолозите го наричат „познавателен дисонанс“. Изпитвате го, когато някое ново, позитивно ваше твърдение се сблъска със стара негативна представа, съхранявана в подсъзнанието ви вследствие на неблагополучни събития от миналото. Но ако повтаряте многократно позитивното твърдение „Харесвам се!“, рано или късно подсъзнанието ви го приема като нова инструкция. Започвате да чувствате, мислите и действате като уважаващи себе си личности. Колкото повече се харесвате, толкова повече започвате да харесвате и другите и ставате по-позитивни. А колкото повече харесвате другите, толкова повече ще ви харесват и те ще пожелаят да работят с вас. Всичко започва от уважението ви към самите вас.

Говорете за себе си и за живота си така, както ги виждате в мечтите си, а не такива, каквито са в момента. Запомнете, че, преди да изпитате нещо в действителност, трябва да убедите подсъзнанието си, че сте го постигнали. Ако в момента не се чувствате позитивно и оптимистично настроени, престорете се, че не е така. Преструвайте се, докато стане действителност. Подсъзнанието, което контролира нагласата ви, личността, поведението, емоциите, ентусиазма, вълнението и енергията ви, е механично, подобно на компютър. То не притежава способността да мисли и решава самостоятелно, а просто приема инструкции. Все едно, че съзнанието ви е градинарят, а подсъзнанието – градината. Можете да посеете цветя или плевели. И те ще пораснат. Но ако не засадите цветя, градината ви ще бъде пълна само с плевели, и то посети от вас!

 

Създайте сами бъдещето си – Брайън Трейси*, briantracy.com

Издателство: Обсидиан, obsidian.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.