Истинската победа е победата над нуждата да побеждаваш на всяка цена!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси
снимка: Kismat Conection

снимка: KismatConection.net

Научи се да имаш търпение. Научи се да имаш вяра. Истинската победа идва сама, когато е настъпил моментът за нея. 

Един победител не е истински победител, ако се нуждае от губещ. Същото се отнася за самата победа и за задължението да искаш да победиш на всяка цена. Легендарният сър Уинстън Леонард Чърчил, британски министър-председател, прави следното точно изказване:

Ако днес искате да постигнете нещо, което трябва да бъде направено през следващата година, в най-добрия случай ще реализирате половината от успеха с два пъти повече средства и разход на енергия. По-добре е да се научите на търпение, докато времето, обстоятелствата и вие самият сте готов за съответното дело. Тогава е възможно успехът сам да дойде при вас.

Ако сър Уинстън наистина е казал тези думи, той без съмнение принадлежи към напредналите привърженици на изкуството „да побеждаваш, без да се бориш“. Той е разбрал, че нищо не пречи на победата повече от задължението да искаш да победиш на всяка цена.

Към това се отнася, разбира се, и нетърпението още днес да искаш да постигнеш нещо, за което не е дошъл подходящият момент. По този начин са губени много войни, проваляни са революции и всеки ден можете да наблюдаваше последствията от този феномен в нашия живот.

По принцип сме склонни да свързваме понятието за победа със сила и агресия. Със сила и агресия вероятно могат да се постигнат много неща, но те са неприложими към постигането на една истинска победа. Можете да проснете на земята един опонент с яростта на точния юмручен удар по брадичката му. Но дали с това сте го победили? Той ще дойде в съзнание и първата му мисъл ще бъде как да ви накара да си платите тройно за нанесения му позор. Възможно е в гнева си веднага да ви нападне. Но по-възможно е да е от онези опасни типове, които изчакват, докато проявите слабост или докато доверчиво обърнете гръб. Тогава той ще ви нанесе удар в момента, в който сте беззащитен.

За да бъдем честни, това е резултатът от вашата голяма „победа“. А всъщност не е нищо друго освен началото на борба с неизвестна продължителност и изход. Защото с претенциите си за победа никога не бихте се примирили с една загуба. Така ставате жертва на принудата винаги да трябва да побеждавате. Дори и тогава, когато вече не сте способни за това. Който разбира изкуството „да побеждава, без да се бори“ и иска да го прилага в живота, трябва да победи задължението да бъде победител на всяка цена. За него е в сила принципът: „Истинската победа идва сама, когато е настъпил моментът за нея.“

 

Как да побеждаваме, без да се борим – Йозеф Киршнер, bg.wikipedia.org

Издателство: Кибеа,  kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.