Истинската победа е победата над нуждата да побеждаваш на всяка цена!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Вярвай | 0 Коментара
снимка: Kismat Conection

снимка: KismatConection.net

Научи се да имаш търпение. Научи се да имаш вяра. Истинската победа идва сама, когато е настъпил моментът за нея. 

Един победител не е истински победител, ако се нуждае от губещ. Същото се отнася за самата победа и за задължението да искаш да победиш на всяка цена. Легендарният сър Уинстън Леонард Чърчил, британски министър-председател, прави следното точно изказване:

Ако днес искате да постигнете нещо, което трябва да бъде направено през следващата година, в най-добрия случай ще реализирате половината от успеха с два пъти повече средства и разход на енергия. По-добре е да се научите на търпение, докато времето, обстоятелствата и вие самият сте готов за съответното дело. Тогава е възможно успехът сам да дойде при вас.

Ако сър Уинстън наистина е казал тези думи, той без съмнение принадлежи към напредналите привърженици на изкуството „да побеждаваш, без да се бориш“. Той е разбрал, че нищо не пречи на победата повече от задължението да искаш да победиш на всяка цена.

Към това се отнася, разбира се, и нетърпението още днес да искаш да постигнеш нещо, за което не е дошъл подходящият момент. По този начин са губени много войни, проваляни са революции и всеки ден можете да наблюдаваше последствията от този феномен в нашия живот.

По принцип сме склонни да свързваме понятието за победа със сила и агресия. Със сила и агресия вероятно могат да се постигнат много неща, но те са неприложими към постигането на една истинска победа. Можете да проснете на земята един опонент с яростта на точния юмручен удар по брадичката му. Но дали с това сте го победили? Той ще дойде в съзнание и първата му мисъл ще бъде как да ви накара да си платите тройно за нанесения му позор. Възможно е в гнева си веднага да ви нападне. Но по-възможно е да е от онези опасни типове, които изчакват, докато проявите слабост или докато доверчиво обърнете гръб. Тогава той ще ви нанесе удар в момента, в който сте беззащитен.

За да бъдем честни, това е резултатът от вашата голяма „победа“. А всъщност не е нищо друго освен началото на борба с неизвестна продължителност и изход. Защото с претенциите си за победа никога не бихте се примирили с една загуба. Така ставате жертва на принудата винаги да трябва да побеждавате. Дори и тогава, когато вече не сте способни за това. Който разбира изкуството „да побеждава, без да се бори“ и иска да го прилага в живота, трябва да победи задължението да бъде победител на всяка цена. За него е в сила принципът: „Истинската победа идва сама, когато е настъпил моментът за нея.“

 

Как да побеждаваме, без да се борим – Йозеф Киршнер, bg.wikipedia.org

Издателство: Кибеа,  kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си