Колкото е по-щастлива жената, толкова са по-щастливи и хората около нея

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси

снимка: pixabay.com

За да получиш това, което желаеш, е необходимо да се наслаждаваш на всеки миг на удоволствие.

Когато жената е изпълнена с удоволствие, с радост и с енергия, тя създава около себе си определено енергийно поле, което привлича и мъжете, и възможностите.
Жената се плъзга по живота, получава удоволствие от всеки миг: от вкуса на меда с трюфели, от слънчевите отблясъци в косата си, от застиналата вечност на висулката, от леките звуци на музиката, от причудливото диплене на роклята й, от смеха на детето и бъбренето с приятелки. Тя събира миговете удоволствие, както пчелата събира нектар, за да изпълни с тях живота си. Удоволствието прави живота й радостен и лек и също такъв става животът на нейните деца, на любимия й и на всички, които я заобикалят. Тя се плъзга по съдбата си, изпитва удоволствие от всеки миг на съществуването си и тогава всичко започва да се нарежда така, както тя го иска: идват нужните хора, решават се сложните въпроси, пишат се гениални стихове, разкриват се дълбоки тайни. И някъде дълбоко в себе си жената знае, че докато е в това състояние на удоволствие, всичко става просто ей така, а когато го губи, започва да се руши.

— На това ли си се опитвала да се научиш по време на пътешествията? — Карина ме гледаше като омагьосана.

— Да, учих се как да се чувствам щастлива, да изпитвам хармония и радост, да съм в състояние на изпълненост, независимо дали наоколо има мъж, или не. Как да реализирам своя потенциал, великите си идеи. За съжаление, с годините ние губим тази енергия — деца, грижи, възраст. И в един момент започваме да се чувстваме опустошени.

Тогава радостният светъл свят в миг се превръща в хаос. И когато потънала в суетнята на ежедневието, мъчейки се да свърши хиляди неща, жената губи състоянието си на изпълненост, тя чувства, че само губи сили, и чувството за пустота започва да я засмуква, и животът й се превръща в живуркане.

В един момент тя разбира, че е напълно опустошена и е в задънена улица. Опитва се да разбере как е станало така, че вече не я радва слънчевият лъч, че изведнъж е загубила желание да си купува красиви дрехи, че престава да флиртува с непознати мъже, че дните й се превръщат в поредица от еднакви сиви делници. И като сомнамбул се
принуждава всеки ден да става сутрин и да тръгва нанякъде. И колкото повече се стреми да възстанови силите си, като продължава да върши нещо, толкова те й остават по-малко.

За да може животът отново да засияе, да закипи и да се изпълни с вълнуваща радост и щастие, трябва просто да се спреш. Да се спреш и да си позволиш да се потопиш в удоволствието. Да си спомниш колко е лесно да се излежаваш ей така в безделието, да бродиш безцелно по морския бряг, да гледаш някоя глупава мелодрама и да четеш женски романи за любов. Да си спомниш, че можеш цял ден да се излежаваш с книжка в ръката, като тържествено наричаш този ден „ден за разпускане“, да обикаляш музеите, като сякаш за първи път откриваш за себе си буйността на багрите и точността на линиите, да обядваш с приятелки, които се надпреварват да си разказват случки, най-после да доплетеш започнатия шал или да нарисуваш картина и просто да се насладиш на покоя.

И ето че след няколко дни глезене всичко сякаш с вълшебна пръчица започва да се нарежда. И като спящата красавица жената изведнъж отваря очи и вижда ярките багри на света и забелязва, че пролетта вече е дошла и така примамливо ухае на нов парфюм, и витрините започват да я примамват с възможността да се преобрази, и мъжете започват да се обръщат след нея, което значи, че енергията се е върнала. Това означава, че се е задействало отново онова „искам всичко и сега“, очите й са блеснали, тя има чувството, че може всичко, че е в центъра на света и той се върти около нея.

Отново се плъзга по живота, наслаждава се на всеки миг и — странно нещо — колкото е по-щастлива, толкова по-щастливи са всички наоколо.

 

Еликсир на любовта – Лариса Ренар, larisarenar.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.