Колкото е по-щастлива жената, толкова са по-щастливи и хората около нея

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Обичай | 0 Коментара

снимка: pixabay.com

За да получиш това, което желаеш, е необходимо да се наслаждаваш на всеки миг на удоволствие.

Когато жената е изпълнена с удоволствие, с радост и с енергия, тя създава около себе си определено енергийно поле, което привлича и мъжете, и възможностите.
Жената се плъзга по живота, получава удоволствие от всеки миг: от вкуса на меда с трюфели, от слънчевите отблясъци в косата си, от застиналата вечност на висулката, от леките звуци на музиката, от причудливото диплене на роклята й, от смеха на детето и бъбренето с приятелки. Тя събира миговете удоволствие, както пчелата събира нектар, за да изпълни с тях живота си. Удоволствието прави живота й радостен и лек и също такъв става животът на нейните деца, на любимия й и на всички, които я заобикалят. Тя се плъзга по съдбата си, изпитва удоволствие от всеки миг на съществуването си и тогава всичко започва да се нарежда така, както тя го иска: идват нужните хора, решават се сложните въпроси, пишат се гениални стихове, разкриват се дълбоки тайни. И някъде дълбоко в себе си жената знае, че докато е в това състояние на удоволствие, всичко става просто ей така, а когато го губи, започва да се руши.

— На това ли си се опитвала да се научиш по време на пътешествията? — Карина ме гледаше като омагьосана.

— Да, учих се как да се чувствам щастлива, да изпитвам хармония и радост, да съм в състояние на изпълненост, независимо дали наоколо има мъж, или не. Как да реализирам своя потенциал, великите си идеи. За съжаление, с годините ние губим тази енергия — деца, грижи, възраст. И в един момент започваме да се чувстваме опустошени.

Тогава радостният светъл свят в миг се превръща в хаос. И когато потънала в суетнята на ежедневието, мъчейки се да свърши хиляди неща, жената губи състоянието си на изпълненост, тя чувства, че само губи сили, и чувството за пустота започва да я засмуква, и животът й се превръща в живуркане.

В един момент тя разбира, че е напълно опустошена и е в задънена улица. Опитва се да разбере как е станало така, че вече не я радва слънчевият лъч, че изведнъж е загубила желание да си купува красиви дрехи, че престава да флиртува с непознати мъже, че дните й се превръщат в поредица от еднакви сиви делници. И като сомнамбул се
принуждава всеки ден да става сутрин и да тръгва нанякъде. И колкото повече се стреми да възстанови силите си, като продължава да върши нещо, толкова те й остават по-малко.

За да може животът отново да засияе, да закипи и да се изпълни с вълнуваща радост и щастие, трябва просто да се спреш. Да се спреш и да си позволиш да се потопиш в удоволствието. Да си спомниш колко е лесно да се излежаваш ей така в безделието, да бродиш безцелно по морския бряг, да гледаш някоя глупава мелодрама и да четеш женски романи за любов. Да си спомниш, че можеш цял ден да се излежаваш с книжка в ръката, като тържествено наричаш този ден „ден за разпускане“, да обикаляш музеите, като сякаш за първи път откриваш за себе си буйността на багрите и точността на линиите, да обядваш с приятелки, които се надпреварват да си разказват случки, най-после да доплетеш започнатия шал или да нарисуваш картина и просто да се насладиш на покоя.

И ето че след няколко дни глезене всичко сякаш с вълшебна пръчица започва да се нарежда. И като спящата красавица жената изведнъж отваря очи и вижда ярките багри на света и забелязва, че пролетта вече е дошла и така примамливо ухае на нов парфюм, и витрините започват да я примамват с възможността да се преобрази, и мъжете започват да се обръщат след нея, което значи, че енергията се е върнала. Това означава, че се е задействало отново онова „искам всичко и сега“, очите й са блеснали, тя има чувството, че може всичко, че е в центъра на света и той се върти около нея.

Отново се плъзга по живота, наслаждава се на всеки миг и — странно нещо — колкото е по-щастлива, толкова по-щастливи са всички наоколо.

 

Еликсир на любовта – Лариса Ренар, larisarenar.com

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си