За да сте здрави, за да сте щастливи, променете мислите си!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Вярвай, Откъси, Препоръчано
снимка: thebaconandicecreamblog.com

снимка: thebaconandicecreamblog.com

Самовнушение и увереност – ключ към здравето и успеха.

Много хора живеят нещастно заради нещо – въображаемо или реално. Често това не е необходимо. Можете да живеете пълноценен и щастлив живот. Съществуват много доказателства, че вашият живот може да бъде по-добър чрез овладяване на мислите ви.

Безброй примери показват как мислите могат да се контролират, за да изчезне от подсъзнанието идеята за болест или депресия и да се промени животът ви.

Бях свидетел на случай, при който страдащ от ревматизъм човек забрави за болката си. След занимателен разговор, който повлия на мислите му, той вървя около 400 метра, без да покаже и следа от страдание. Внезапно спря и възкликна, че е забравил да куца.

По-големият ми брат, който беше инвалид заради скъсване на сухожилие на десния глезен, не можеше да стъпва на крака си. Но в сомнамбулно състояние можеше да върви и да стигне, където пожелае – подвиг, изглеждащ невъзможен за човек в пълно съзнание.Насън той забравяше едновременно за страданието и за тялото си. Вътрешното му аз вървеше и се катереше, а тялото му „пригласяше“.

Съпруга на шивач от Ню Хемпшир, прикована за леглото от години като безпомощен инвалид, се събудила посред нощ в пламъци. Къщата горяла, нямало време за обсъждане на въпроса дали може да ходи или не. Натрапчивата мисъл за надвиснала опасност заличила от съзнанието й идеята за болест, съзнанието и духът й се мобилизирали и тя избягала, а тялото я последвало. Излекуването било дълготрайно.

Тези случаи не са чудеса, а факти в хармония с правото – суверенитетът на съзнанието над тялото. Не е далеч времето, когато хората ще научат за тези латентни и неизползвани сили. Преди много години в Ню Йорк бившият политически лидер на Унгария Лайош Кошут изнася реч, в която разказва за такъв случай. Болен и прикован на легло, той получава новини от армията, че спешно се нуждаят от него. Чрез прилагане силата на мисълта, често погрешно наричана „свободна воля“, той заповядва на тялото си да оздравее и то се подчинява. Това не е просто нареждане на деспотична вяра към тялото, както например заповедта да летите – това е акт на вяра.

Ако вярата е причината и силата за постигане на такива резултати, тогава дали е невероятно и невъзможно постижение лечението на болест чрез нея? Поражда се често задаваният въпрос: Как да придобия тази вяра? Самият въпрос е поставен фундаментално погрешно. Вие не придобивате вяра, вие сте тук да я използвате. Търсим онова, което вече притежаваме. Все едно някой да ви помоли да махнете пречка от пътя си и вие да попитате: „Къде са ми ръцете, за да го направя?“

Вярата е само действие на мисълта. В света на материята и съзнанието има долен и горен пласт, които се движат в противоположни посоки.

Вие повдигате ръка, когато влагате мисловна енергия, наречена воля. Видимото движение е външен израз на невидима умствена сила. Затова силата, с която премествате стол или маса, е невидима. Това донякъде е аналогия на Бог, който управлява вселената и нас. Трябва да приемем като фундаментална аксиома, че материята, всичките й проявления, форми, движения, условия, качества, независимо дали в човешкото тяло или широкият свят, не са нищо друго освен ефект, причинен от духовната сила.

Абсолютната невъзможност и липса на физическа причинност е забележителна особеност в кредото на духовния човек. Тялото не може да повлияе на съзнанието. Обърнете това твърдение наопаки и ще получите истината.

Казано е, че ако превържете ръката или крака си, това ще повлияе на циркулацията и ще попречи на здравословното действие на крайника. Подобна гледна точка е допустима. Но преди да се откажем от позицията си, можем да се запитаме дали връвта се е завързала сама, или нечия мисъл и воля е извършила това действие.

Днес всички модерни метафизици, науката за съзнанието и други подобни учения се съобразяват с това. Модерната наука също го признава. За да се абсолютно сигурни в каквото и да е, можете да сте сигурни в едно: Господ е Бог – той е един и същ вчера, днес и завинаги. Това трябва да е ръководната ни мисъл. Законът никога не се променя. Жена, живееща в Лос Анджелис, получила телефонно обаждане от мъж от Ню Йорк за подписване на доходоносна сделка. Тя била абсолютно сигурна, че ще получи договора, и заминала веднага за Ню Йорк. Когато пристигнала там, разбрала, че предишната нощ мъжът починал в съня си. Как е могла да бъде абсолютно сигурна в нещо, освен че Господ е Бог и че законът е един и същ вчера, днес и утре.

Вселената постоянно се изменя. Вместо да проклина лошия си късмет, жената използвала ръководна мисъл. Казала си: „Безграничният Дух ми разкрива съвършения план за развитие на идеята ми за нова сделка.“ След време тя подписала договор в Лос Анджелис, много по-голям от онзи в Ню Йорк. Жената осъзнавала, че не контролира живота на мъжа, който й обещал договор; той починал в съня си.

Сигурни условия и обстоятелства не съществуват. Всичко отминава. Трябва да вярвате, когато казвате: „Като надвия всичко, аз устоявам.“ Точно така е. Направили сте най-доброто, което можете. Постарали сте се да решите проблема си. Попитали сте колеги и сте потърсили помощ. Опитали сте по всеки възможен начин и не сте успели. Какво ще правите? Ще се въртите в кръг? Ще говорите с други хора? Имате нужда от спокойствие на ума. Отпуснете се, запазете тишина. Спрете да се опитвате съзнателно да намерите решение. „Застанете и познайте, че Аз съм Бог“ (Псалм 46:10). Нека творческата сила на съзнанието ви надделее. Тя ще реши целия проблем, ако не се пречкате сами на себе си.

 

Как да изживеем пълноценно живота си – д-р Джоузеф Мърфи, Joseph Murphy

Издателство: Софтпрес, soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.