Думите издигат, думите събарят! Думите любов създават или я провалят!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: paroleacolori.com

снимка: paroleacolori.com

Думите притежават силата да повдигат духа ни, да ни карат да летим и да се чувстваме невероятно щастливи. Но те могат и напълно да разрушат същността и живота ни… Осъзнаването на тяхната сила е първата стъпка към това да се научим да владеем енергията на тялото си!

Нуждаем се от пробив, за да владеем енергията на тялото. Ако изкривената енергия е корен на всички проблеми, как можем да я върнем в нейното нормално, здраво състояние. Никой не ни е учил как да манипулираме енергия. Ние сме оставени да действаме на материално ниво, което е не само грубо, но често се оказва и неадекватно.

Например човек може да прочете медицински статии, според които любовта се свежда до някаква химическа реакция в мозъка. Невронната активност на влюбен определено изглежда различно на магнитния резонанс от активността на човек, който не изпитва любов – светват специфични райони, налице са промени в нивата на ключови съединения, като серотонин и допамин, които са свързани с усещанията за щастие и благополучие.

Абсолютно невярно е да се каже, че мозъкът създава любов. Представете си, че се намирате в кола късно през нощта. До вас е човекът, когото обичате тайно, но сте крили чувствата си и не сте посмели да ги изразите. Тя (или той) се навежда и прошепва нещо в ухото ви. „Обичам те“ или „Не те обичам“ – от това зависи всичко. Ако случайно на срещата има и скенер, той ще регистрира напълно променено състояние на мозъка ви в зависимост от това дали думите ще повдигнат духа ви, или ще ви накарат да се почувствате отхвърлен. И в същото време е ясно, че мозъкът не създава сам тези състояния. Думите са го направили. Как? Чрез тях узнавате нещо, което отчаяно сте искали да разберете.

С други думи, вие сте разбрали дали сте обичани. Изговорените думи карат молекулите на въздуха да вибрират, а те на свой ред въздействат върху тъпанчето, което изпраща сигнал до вътрешното ухо и по-нататък до мозъчната кора. Тази поредица от събития ще се случи, дори ако думите са на чужд език, но вашето съзнаване няма да се промени – освен, разбира се, ако езикът не ви е непознат. Ако искате да промените тялото си, първо трябва да промените съзнаването.

Съзнаването действа като невидима сила – най-могъщата в тялото ви. То задвижва енергия, макар че привидно не прави нищо. Това е пробивът, който ни е нужен, защото съзнаването е в състояние да превърне нездравата енергия в здрава съвсем само. Това е уникалната му магия.

 

Пресътворяване на тялото, възкресяване на душата – Дийпак Чопра, deepakchopra.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Подбирай внимателно думите си, защото те са твоето оръжие за доверие пред света

Думите, които използваме, определят нашия живот

Думите – мощно средство за въздействие и случване на бъдещето

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си