Ден, изпълнен с притеснения, е по-изтощителен от цяла седмица работа!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: lanlinglaurel.com

снимка: lanlinglaurel.com

Притеснението няма да спре лошите неща да се случват, просто ще ви спре да се наслаждавате на добрите.

Съществува и големият въпрос за стойността на човешката личност. Стойността на човешката личност не е равносилна на самочувствие. Вие как подхранвате самочувствието си? С професионалните си успехи? С много пари? С успеха си сред мъжете (ако сте жена) или сред жените (ако сте мъж)? Колко нетрайно е всичко това, колко преходно. Когато говорим за самочувствие, това не е ли всъщност огледалното ни отражение в съзнанието на другите? И ако е така, трябва ли да зависим от него? За да разберем стойността на своята личност, трябва да престанем да се идентифицираме с тези преходни неща и да се самоопределяме чрез тях. Аз не съм красив, защото всички казват, че съм красив. В действителност не съм нито красив, нито грозен. Тези неща идват и отминават. Може утре изведнъж да се превърна в много грозно същество, но това пак ще съм „аз“. А после, да речем, си направя пластична операция и отново стана Красив. Тогава моят „аз“ ще стане ли красив? Трябва много добре да помислите върху тези неща. Aз ви ги нахвърлих съвсем набързо, но ако поразсъждавате достатъчно дълго върху думите ми, ако ги обмислитe добре, ще видите, че това е истинска златна мина.Знам това, защото когато за пръв път се натъкнах на тези неща, открих цяло съкровище.

Приятните преживявания ни носят радост. Болезнените преживявания ни помагат да израснем. Приятните преживявания ни носят радост, но сами по себе си не ни помагат да израснем. Израстването ни се дължи на болезнените преживявания. Страданието е признак, че в някакво отношение все още не сме израснали вътрешно, че трябва да израснем, да се променим, да се усъвършенстваме. Ако знаем как да използваме страданието, о, тогава можем да постигнем невероятно израстване. Нека засега да се ограничим c психическото страдание, с всички онези отрицателни емоции, които имаме. Нито една от тях не заслужава да и отделяме време. Вече ви казах какво можете да сторите с тези емоции. Разочарованието, което изпитвате, когато нещата не се получават според желанията ви – наблюдавайте това свое разочарование! Разберете какво говори то за вас. Казвам това, без да ви осъждам (защото иначе ще попаднете в плен на самоомразата). Наблюдавайте го така, както бихте го наблюдавали у страничен човек. Вгледайте се в разочарованието, в депресията, която ви обзема, когато ви критикуват. Какво говори това за вас?

Чували ли сте за онзи, който рекъл: „Кой казва, че няма полза от притесненията? Разбира се, че има.Когато се притеснявам за нещо, то никога не се случва “. Е, за него определено има полза. Или пък за онзи, който казал: „Неврастеникът е човек, който се притеснява за неща, които не са станали в миналото. Не е като нас, нормалните хора, които се притесняваме за неща, които няма да станат в бъдещето“. Именно това е въпросът. Притесненията, тревогите -какво говорят те за нас?

Отрицателните чувства, всяко едно отрицателно чувство спомага за осъзнаването, за разбирането.

 

Осъзнаване, Антъни де Мело, demellospirituality.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Започвай деня си така сякаш ще бъде най-добрият в живота ти!

Спрете да излъчвате негативни мисли и ще спрете да привличате негативни неща към себе си

Не очаквай другите да ти дадат онова, което сам не носиш в себе си!