Думите, които използваме, определят нашия живот

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Думите, които избираме да употребяваме, влияят на нашия живот. Ако сме гневни, привличаме негативни събития. Но ако с думите си изразяваме любов- биваме обичани!

Соня Чокет: „Думите са тухлите и хоросанът на мечтите, които искате да реализирате. Те са най-голямата сила, която имате. Думите, които избирате и употребявате, изграждат живота, който живеете.

Окуражаващи думи

Ето един списък от думи и фрази, които дават сила. Те помагат за изграждане на увереност и ни дават импулса да продължим онова, с което сме се захванали. Действията произлизат от мислите, а мислите са облечени в думи. Колкото по-добри са думите ни, толкова по-качествени ще бъдат действията ни. А това накрая ще подобри живота ни.

Думи и фрази, които окуражават:

  • Аз съм.
  • Аз мога.
  • Аз мога да направя това.
  • Аз съм сигурен.
  • Аз съм уверен.
  • Аз съм надежден.
  • Ние ще успеем.
  • Добра работа.
  • Чудесна работа.

Вие може да направите така, че приказните ви герои да си задават въпроси, насочени не към проблеми, а към решения, докато когато всичко в техния малък свят се разпада на парчета. Ето няколко примера:

  • „Как можем да спасим Пляс-Пляс от крокодила?“
  • „Какво можем да направим, за да бъдем още по-страхотни супергерои?“

Задаването на обезкуражаващи въпроси може да проваля човека през целия му живот. Това го кара да се фокусира върху проблема, вместо върху решаването му. Този начин на мислене насърчава хората да намират нови начини да се сблъскват с все същия проблем, отново и отново. В приказките, които разказвате на вашите деца, вие можете ясно да илюстрирате този недостатък. „И така Мечето Мърморко продължаваше да се чуди защо пчеличките винаги го прогонваха и никога не споделяха своя мед с него. Докато Мечето Смехурко търсеше начини да защити кошера, затова пчеличките винаги му заделяха допълнително мед за седмичната му почерпка.“ Тази случка показва на детето ви, че тези, които мърморят и се оплакват – (хора или животни), рано или късно получават повод защо да го правят. Също илюстрира факта, че онези, които помагат на другите, често получават награда за усилията си.

Речник

От време на време в моите приказки имам навика да употребявам думи, които са извън житейския опит на децата ми. Просто вмъквам дума или фраза, която те никога не са чували преди. Това им дава възможност да научават нови думи. Доста пъти те се досещаха за значението или бяха много близо. Тогава ги хвалех за усилията и добавях други значения, с които да оформя картината за пълния смисъл на дадена дума. На следващия ден обикновено ги питах коя беше думата. Понякога се сещаха, друг път не можеха. Тогава аз ги подсещах за думата и ги питах дали си спомнят значението ѝ. Обикновено те биваха заинтересовани от тази „игра“, но понякога „не им пукаше“. Това беше важно за мен, защото някога бях учил, че нашата способност да мислим, отговаря частично на нивото или качеството на думите, които знаем. Това напълно важи и за способностите ни да общуваме.

 

Измисли приказки за лека нощ – Рони Коул, hayhouse.co.uk/authorbio/ronnie-m-cole

Издателство: Кръгозор, kragozor.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Думите – мощно средство за въздействие и случване на бъдещето

Тези думи ще ви помогнат да изчистите своето подсъзнание от страховете си

Да приемеш не значи да се примиряваш. Значи да осъзнаваш!