Сбъдват се намеренията, не желанията

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: metapower.tv

снимка: metapower.tv

 

Желанията си остават просто това – желания, ако не са подкрепени от решителност, яснота, упоритост и действия. Всички имаме мети и желания, но това са основните неща, различаващи успелите хора от другите.

Мислите са реална сила и то могъща, стига да са съчетани с целеустременост, упорство и амбиция за преобразуването им в парично или друго материално изражение. Преди години Едуин С. Барнс открива, че по пътя на мисленето човек може да забогатее. Това прозрение не идва изведнъж, а постепенно, като следствие на дръзката му мечта да стане съдружник на великия Едисон.

Една от най-важните характеристики на амбицията на Барнс е нейната определеност. Той иска да работи в съдружие с Едисон, а не за него. Обърнете внимание как осъществява намерението си и ще разберете по-добре принципите, които водят към богатството.

Когато тази идея за първи път проблясва в съзнанието му, той не разполага с възможности да я реализира. Налице са две сериозни пречки за това. Барнс не познава Едисон и няма пари да си плати билета за влака до Ист Ориндж, Ню Джърси.

Тези препятствия са достатъчни да разколебаят повечето хора и те не биха направили опит да осъществят желанието си. Но в случая с Барнс това не е обикновено желание!

Барнс пристига в лабораторията на Едисон и заявява, че е дошъл да стане съдружник на изобретателя. Ето какво разказва години по-късно Едисон за първата им среща:

„Той стоеше пред мен, същински скитник, но в изражението му имаше нещо, което подсказваше, че е решен да постигне целта си. От дългогодишния си опит с хората знаех, че когато човек наистина желае нещо толкова силно, за което е готов да заложи цялото си бъдеще на едно-единствено завъртане на колелото на фортуна, за да го получи, той непременно печели. Дадох му шанса, който поиска, защото разбрах, че е решен да упорства, докато успее. Последвалите събития доказаха, че не съм сгрешил.“

Едва ли окаяният вид на младежа му е спечелил благоразположението на Едисон. По-важна е мисълта му.

На първата си среща с Едисон Барнс не става негов съдружник. Но получава възможност да работи за него срещу заплата.

Минават месеци. Като че ли нищо не се случва, за да приближи Барнс до неговата ясна главна цел, която си е поставил и за чието реализиране мечтае. Но в съзнанието му протича важен процес. Желанието му да стане партньор на Едисон ескалира. Според психолозите, „когато човек наистина е готов за нещо, то се случва“. Барнс е готов за партньорство с Едисон. Нещо повече, решен е да упорства, докато получи онова, към което се стреми.

Той не си казва: „И каква полза? Ще взема да размисля и да стана търговски пътник“, а казва: „Дошъл съм да стана съдружник на Едисон и ще го постигна, дори това да ми отнеме цял живот“ И го мисли сериозно! Колко различно би било всичко, ако хората си поставят ясни цели и са последователни в преследването им, докато те не се превърнат в смисъл на живота им!

Може би младият Барнс не го е знаел някога, но непоклатимата му решимост и упорството да следва набелязаната цел му помагат да преодолее всички пречки и му предоставят търсената възможност

Когато шансът се появява, той идва не в такава форма и оттам, откъдето го очаква Барнс. Това е една от особеностите му. Той има коварния навик да се промъква маскиран през задния вход, често предхождан от злочестия или дребни поражения. Може би именно затова мнозина не успяват да го разпознаят

Едисон тъкмо е създал нова канцеларска машина, наречена диктофон. Търговските агенти я посрещат без ентусиазъм. Те смятат, че ще са необходими големи усилия, за да я наложат на пазара. Барнс има идея как да продава диктофона. Споделя я с Едисон и тутакси получава своя шанс. И действително започва успешно да продава машината. Толкова успешно, че Едисон сключва с него договор за разпространяването й в цялата страна. От това съдружие Барнс забогатява, но постига и нещо несравнимо по-важно. Доказва че, действително човек може да забогатее по пътя на мисленето.

Не знам колко пари е спечелил Барнс от своята мечта. Тя може би му е донесла два или три милиона долара, но тази сума, колкото и да е голяма, е незначителна в сравнение със спечеленото ясно знание, че неуловимият мисловен импулс може да има материален еквивалент при условие, че бъдат приложени определени принципи.

Мисловността прави Барнс съдружник на великия Едисон. Тя му донася богатство. Започва от нищо – от ясното съзнание какво иска и решимостта да не отстъпва, докато не го постигне.

 

Мисли и забогатявай – Наполеон Хил, Napoleon Hill
Издателство: Изток-Запад, iztok-zapad.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.