Общуване с негативно настроени хора

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: aaronbushell.com

снимка: aaronbushell.com

Зад фасадата на намръщените, вечно недоволни личности, почти винаги се крият хора, преживели многократни разочарования в живота. Въпреки това, процесът е обратим.

За да разберете негативността, най-важното е да вникнете в това, че негативното мислене е защита срещу разочарованието. Такъв човек не очаква да се случи нищо хубаво и не е разочарован, когато това се потвърди. Повечето негативно мислещи хора се формират рано, но понякога превратностите на времето деформират дори положителното отношение на зрелия човек. Хора, сблъскали се с постоянни разочарования, често прибягват до защитното наметало на негативното мислене, избягвайки по този начин допълнителна болка.

Песимистът никога не се разочарова, наглед като че ли негативното мислене води до положителни резултати. То обаче има един страничен ефект. Когато човек изгуби вълнението на положителните очаквания, животът му става равен и скучен, превръща се в безвкусно съществуване. Когато хората нямат какво да очакват, нямат цели и желанията им са малко, скуката създава апатия, която води със себе си депресивното състояние, поразяващо мнозина в нашето модерно общество. Веднага след депресията идва онова състояние на ума, от което страдат много от по-възрастните хора – отчаянието. Отчаяние е чувството, че желаното не може да се постигне. Когато в живота на хората навлезе отчаянието, те не държат на нищо, чувствайки, че каквото и да пожелаят, автоматически става така, че то да не може да се постигне. И тъй, хората се научават да не искат нищо и животът им се превръща чисто и просто в чакалня на онази с косата.

Ако лично вие не сте в плен на това отклонение, вероятно познавате друг, който страда от него. Най-лесният начин да се защитите от такива хора е като ги избягвате (както предлага и второто правило за щастие). Де да беше толкова просто! Много често засегнат е любимият човек, близкият приятел, бизнес партньорът или познатият. Нека видим как се ражда песимистът, защото разбирането за този тип човек може да ви помогне да решите до каква степен искате да се ангажирате.

Бети У. била шестгодишна и едва ли можели да се немри по-възторжено, положително настроено момиче. Светът бил светъл и радостен, пълен с чудеса. Всяка разходка по улицата й носела хиляди нови открития. За нея тревата винаги била зелена, а небето – синьо. Когато се събуждала сутрин, нямала търпение да скочи от леглото и да види какви нови чудеса й готви светът. Как може такова дете да се превърне в песимист?

Един ден майка й казала: „Бети, тази събота ще ходим в зоологическата градина“. Бети радостна и възбудена разказала на приятелите си за наближаващата разходка. Дошла петъчната вече и майка й казала: „Съжалявам, скъпа, знам, че обещах да те заведа в зоологическата градина, но татко ще работи този уикенд и няма да ходим.“ Бети е отчаяна. Но благодарение на младежката си енергия, тя се съвзема и до неделя пак е същата. Минават няколко седмици и майката радостно й казва: „Скъпа, знам, че те разочаровахме за зоологическата градина, но този път в неделя отиваме на пикник.“ Бети скача от радост, вика: „Ура!“ и тича да се похвали на приятелите си. Идва неделя и майката казва: „Ужасно съжалявам, Бети, забравих, че ще ходим при баба ти и пикникът отпада.“

Бети обича много баба си, но ако трябва да предпочете едно от двете неща, това няма да е баба й. И Бети отново е разочарована.

Едва ли това ще стане на втория, петия или дори на двадесетия път, но все някога Бети ще реагира негативно на поканата на майка си. Майката ще каже: „Бети, тази неделя отиваме в увеселителния парк.“ А момичето ще отвърне: „О, сигурно ще вали, мамо, или татко ще трябва да работи, или пък аз ще се разболея.“ Родил се е още един негативномислещ човек.

Бети е научила, че от разочарованието боли. Тя не иска да страда повече и затова решава, че ако не очаква да се случат хубави неща, няма да се разочарова и следователно няма да страда.

Разбирането, че негативномислещите са хора, преживели много разочарования в живота си, ви помага да си дадете сметка защо мислят по техния си начин. Негативното мислене се формира след продължително програмиране през годините. Малко вероятно е да превърнете един песимист в оптимист само с няколко думи. Но можете да им помогнете да открият отново правилната посока. Песимистите се раждат от разочарованията. За да се променят, имайте грижата никога да не ги разочаровате.

Мнозина, които имат близки в старчески или социални домове, са открили, че тези места са обвити, като с облак от смог, с негативизъм, който заразява всички обитатели. Онзи, който се опита да промени такъв човек, си поставя огромна, но все пак постижима задача. Обратната връзка с читатели, говори, че това може да се направи, като се обърне наопаки методът, чрез който шестгодишната Бети се е превърнала в песимист.

Обадете се на вашия близък в заведението по телефона или му напишете писмо, като определите точно времето, когато ще го посетите. Идете на време. Когато си тръгвате, измислете необичайно време за следващото си посещение, Кажете нещо такова: „Ще ходя при един приятел наблизо следващия вторник и ще си тръгна оттам в дванадесет. Ще дойда при теб във вторник в дванадесет и седемнадесет.“ Сверете часовниците си и на всяка цена бъдете там точно в 12:17. Ще е нужно време, но един ден вашият близък ще започне да се връща към живота. „Знаеш ли, може би ще би каже, храната е малко по-вкусна.“ Изведнъж апетитът му ще започне да се изостря – не задължително по отношение на храната, но за преживявания, за промени, за вълнения.

Няма вероятност песимистите да се превърнат в Полиана (Полиана – вечно оптимистично настроено сираче, героиня от романите на Елинор Ходжман Портър), но вашата цел трябва да бъде да ги отдалечите колкото се може повече от отчаянието.

А какво да правите с хората, които смятате, че е невъзможно да се променят? Точно това се опитвате да направите – да промените хората, които обичате. Съществуват обаче и хора, които не са ви най-близки, но които по някаква причина не искате да отбягвате (лесно е да се отбягва). Ако просто отбягвате негативномислещите хора, вие разбира се, решавате проблема. Определете връзката между вас и негативномислещия човек. Възможно е да имате подсъзнателна нужда да се измъчвате, като резултат на неотдавнашна или забравена вина.

Всички хора имат проблеми, които ние не осъзнаваме, проблеми, които се отразяват на техните виждания, нагласи и очаквания.

 

Методът Силва за контрол на ума – Хосе Силва, silvamethod.com

Издателство: КИБЕА, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.