Ще се изненадате: Ето какво показват за вас филмите, пиесите и книгите, които избирате…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Oh My Deer

снимка: pixabay.com

Помнете, че вашият житейски сценарий не ви е натрапен. Вие сами сте си го избрали – и отново вие можете да го промените

 Разпознаване на вашите теми!

Замислете се за пиесите или филмите, които сте гледали, за телевизионни програми, които са ви впечатлили, или за романи, които наскоро сте чели. Какво ви е накарало да изберете тези определени преживявания? Заблуждавате ли се, че сте направили тези избори случайно или че някой ви е завел насила да гледате даден филм или пиеса – или поемате отговорност за тези свои решения? (Използвайте тетрадка или дневник, за да запишете мислите си.)

Какви бяха темите в тези пиеси, филми или романи? Можете ли с лекота да разпознаете централната тема или се фокусирате върху заплетените подробности от сюжета? Какво сте склонни да избирате: комедии или трагедии? Какви са героите/героините, които харесвате – жертви и мъченици, смелчаги и авантюристи, тайнствени и надменни или мъдри и любящи? Преодоляват ли те смело стреса и трудностите или се сражават с ужасни врагове? Докато отговаряте на тези въпроси, разпознавате ли модели и теми от собствения си живот? Какви са любимите ви пиеси, филми и романи? Какво разкриват за вас вашите избори?

Сега се замислете за житейските теми и модели на хората около вас: за членовете на семейството си, за своите приятели, колеги и съседи. Отделете време да опишете моделите и темите, които виждате в техния живот: може би това е страхът да не изгубят контрол; фактът, че се учат да поемат отговорност; неспособността да се застъпят за правата си; избягването на близост и обвързване; склонността им постоянно да критикуват; съсредоточаването им в баналностите; склонността им да проявяват арогантност или снизхождение; играта им на жертви; изборът им на агресивни партньори и/или шефове; фактът, че са възпрепятствани от страх, вина или гняв; склонността им постоянно да живеят в бъдещето или в миналото; пристрастеността им към работата, яденето или секса; навикът им винаги да очакват най-лошото; както и редица други възможности. Ако трябва да бъдете честни със себе си, не забелязвате ли тези модели и теми и в собствения си живот? (Често е най-лесно да видим личните си житейски теми, изучавайки „огледалата“ в света около нас.)

На какво най-много се възхищавате в другите? Можете ли да откриете същите силни страни, таланти и качества и в самите себе си?

(Забележка: Важно е да запишете всичко или поне да го кажете на глас. Писането и говоренето са действия – те носят идеи във физическия свят и ни отварят към промяната. Ако просто „мислим за нещата“, сме склонни да се въртим в кръг – и това понякога може да продължава живот след живот!)

Пренаписване на вашия сценарий

  1. Вгледайте се в собствения си живот, сякаш той е пиеса. Какви са жизненоважните въпроси или емоции, пред които се изправяте в живота си, или уменията и талантите, които сте развили, или амбициите и мечтите, които искате да осъществите? Какви теми наблюдавате в живота на хората от вашето семейство? Кои преживявания в живота си смятате за ключови или повратни?

Ако някой пише живота ви като пиеса (а този някой сте вие!), какво трябва да научи героят/героинята или какво трябва да направи или промени той или тя, за да стане пиесата по-вдъхновяваща, творческа, весела, авантюристична или изпълнена с любов? Можете ли да кажете, че героят/героинята са се вкопчили в отчаянието и мелодрамата или в тривиалността и посредствеността, или в мъченичеството и самосъжалението – или може да заявите, че пиесата изобилства от любов, радост, кураж и обогатяващи представи?

Помнете, че вашият житейски сценарий не ви е натрапен. Вие сами сте си го избрали – и отново вие можете да го промените. Можете да изберете различен сценарий. Можете да смените сюжета, да превърнете трагедията в комедия или просто да скъсате сценария и да започнете отначало.

  1. Напишете резюме на сценария си такъв, какъвто искате да бъде – и може да превърнете днешния ден в „повратната точка“, във възможност животът ви внезапно да поеме във вълнуваща нова посока.

 

Навлизане във вълшебството – Джил Едуардс

Издателство: Аратрон,  aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.