Щастливите майки създават щастливи семейства

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Грижата за себе си НЕ е егоизъм. Тя носи полза на цялото семейство.

Кое е това, което трябва да направите ВИЕ, но не просто за да поддържате себе си, а за да се обогатите така, че да живеете живота, който искате? Дали не сте оставили битовизмът да ви управлява? Много майки започват да преосмислят какво искат от живота, когато вече имат семейство. Това е нова глава във вашия живот, промяна и ново начало.

Възможно е да установите, че ценностите и приоритетите ви са се променили. Резултатът ще е: щастливите майки ръководят щастливи семейства. Инвестицията в лично щастие се разпростира върху цялото семейство. Тя започва от вас!

Това може да бъде едно вълшебно време за събуждане на майките. Имаме възможността да спрем и да осмислим ценностите си, да размислим върху живота, който искаме за нас самите и за нашите семейства.

Защо е важно да се грижим за себе си?

Трябва да сте жизнени и здрави
Изследванията сочат, че стресът подрива имунитета на тялото и ни прави по-податливи на болести. Хроничният стрес ще съкрати живота ви.

За да дадете най-доброто на децата си, трябва да сте в най-добрата форма
Ваната с мехурчетата и отбиването до фитнеса няма да изтрият стреса, ако се чувствате нещастни. Вгледайте се в себе си, открийте какво е нужно за вас и намерете мястото, където животът ви ще е осъществен. Книгите за самопомощ, обучителните практики и консултациите могат да ви помогнат да видите голямата картина. За някои майки това ще означава да се върнат на работа. За други – да останат вкъщи. За трети – да наемат целодневна бавачка или пък да вземат болезненото решение да помолят свекърва си да се върне да живее при тях.

Въпросът е, че няма една-единствена идеална формула за майчинско щастие. Важното е вие какво смятате, че трябва да се направи. Трябва да сте спокойна и да се вслушате в себе си. Вярвайте, че сърцето ви най-добре знае отговорите на въпроса какво желаете и от кое имате нужда. Издайте си разрешение и имайте куража да го постигнете. НАПРАВЕТЕ ГО.

Вие задавате тона
Майките и бащите са капитаните на семейния кораб.Те управляват и насочват цялата система на фамилията. Ето защо е напълно логично лидерите да са с ясно съзнание и да са доволни, за да управляват добре. Ако родителите са щастливи, търпеливи и любящи, това ще зададе тона на цялото семейство. И обратното, бедите никога не идват сами. Ако майката е раздразнителна и избухлива, цялото семейство ще последва нейния пример.

Вие давате пример
Какво искате да научат децата ви за ролята на жените и майките? Ще продължите ли да поддържате отдавнашния несправедлив мит, поставящ жените и майките в ролята на слугини и безлични създания, подценяващи силата и значимостта си? Или ще сте пример за жена от XXI век, която уважава себе си и води пълноценен живот на зряла личност? Вие определяте разбиранията на децата си за равенството между половете и човешките взаимоотношения. Това, което ще разберат, гледайки вас, до голяма степен ще определи представите им за жените и майките, които ще бъдат или ще искат да имат до себе си един ден.

Способни сте да бъдете проактивни
Ние акумулираме стрес и не чуваме своя вътрешен глас до момента, в който се износим и сринем. След което се отделяме от нашите добре познати зони на комфорт. Точно както опънатият ластик възвръща предишната си форма в мига, в който го пуснем, така и ние се връщаме към нашето не-мислещо, пасивно и водено от рефлексите родителство, а това обикновено не е начинът, по който искаме да действаме. Изискват се енергия и фокусирано внимание, за да бъдем проактивни вместо рефлективни. Можем да сме проактивни само когато резервоарът ни е пълен.

 

Край на мита за добрата майка – Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.