Щастливите майки създават щастливи семейства

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Грижата за себе си НЕ е егоизъм. Тя носи полза на цялото семейство.

Кое е това, което трябва да направите ВИЕ, но не просто за да поддържате себе си, а за да се обогатите така, че да живеете живота, който искате? Дали не сте оставили битовизмът да ви управлява? Много майки започват да преосмислят какво искат от живота, когато вече имат семейство. Това е нова глава във вашия живот, промяна и ново начало.

Възможно е да установите, че ценностите и приоритетите ви са се променили. Резултатът ще е: щастливите майки ръководят щастливи семейства. Инвестицията в лично щастие се разпростира върху цялото семейство. Тя започва от вас!

Това може да бъде едно вълшебно време за събуждане на майките. Имаме възможността да спрем и да осмислим ценностите си, да размислим върху живота, който искаме за нас самите и за нашите семейства.

Защо е важно да се грижим за себе си?

Трябва да сте жизнени и здрави
Изследванията сочат, че стресът подрива имунитета на тялото и ни прави по-податливи на болести. Хроничният стрес ще съкрати живота ви.

За да дадете най-доброто на децата си, трябва да сте в най-добрата форма
Ваната с мехурчетата и отбиването до фитнеса няма да изтрият стреса, ако се чувствате нещастни. Вгледайте се в себе си, открийте какво е нужно за вас и намерете мястото, където животът ви ще е осъществен. Книгите за самопомощ, обучителните практики и консултациите могат да ви помогнат да видите голямата картина. За някои майки това ще означава да се върнат на работа. За други – да останат вкъщи. За трети – да наемат целодневна бавачка или пък да вземат болезненото решение да помолят свекърва си да се върне да живее при тях.

Въпросът е, че няма една-единствена идеална формула за майчинско щастие. Важното е вие какво смятате, че трябва да се направи. Трябва да сте спокойна и да се вслушате в себе си. Вярвайте, че сърцето ви най-добре знае отговорите на въпроса какво желаете и от кое имате нужда. Издайте си разрешение и имайте куража да го постигнете. НАПРАВЕТЕ ГО.

Вие задавате тона
Майките и бащите са капитаните на семейния кораб.Те управляват и насочват цялата система на фамилията. Ето защо е напълно логично лидерите да са с ясно съзнание и да са доволни, за да управляват добре. Ако родителите са щастливи, търпеливи и любящи, това ще зададе тона на цялото семейство. И обратното, бедите никога не идват сами. Ако майката е раздразнителна и избухлива, цялото семейство ще последва нейния пример.

Вие давате пример
Какво искате да научат децата ви за ролята на жените и майките? Ще продължите ли да поддържате отдавнашния несправедлив мит, поставящ жените и майките в ролята на слугини и безлични създания, подценяващи силата и значимостта си? Или ще сте пример за жена от XXI век, която уважава себе си и води пълноценен живот на зряла личност? Вие определяте разбиранията на децата си за равенството между половете и човешките взаимоотношения. Това, което ще разберат, гледайки вас, до голяма степен ще определи представите им за жените и майките, които ще бъдат или ще искат да имат до себе си един ден.

Способни сте да бъдете проактивни
Ние акумулираме стрес и не чуваме своя вътрешен глас до момента, в който се износим и сринем. След което се отделяме от нашите добре познати зони на комфорт. Точно както опънатият ластик възвръща предишната си форма в мига, в който го пуснем, така и ние се връщаме към нашето не-мислещо, пасивно и водено от рефлексите родителство, а това обикновено не е начинът, по който искаме да действаме. Изискват се енергия и фокусирано внимание, за да бъдем проактивни вместо рефлективни. Можем да сме проактивни само когато резервоарът ни е пълен.

 

Край на мита за добрата майка – Алисън Шейфър, alysonschafer.com

Издателство: Колибри, colibri.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си