Ти си значим!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Обичай, Откъси
снимка: haikudeck.com

снимка: haikudeck.com

Винаги прави така, че другият да се чувства значим.

Има един важен закон на човешкото поведение. Ако го спазваме, почти никога няма да имаме неприятности. Всъщност, ако го спазваме, този закон ще ни дари с безброй приятели и неизмеримо щастие. Но в мига, в който го нарушим, ще се забъркаме в безкрайни неприятности. Този закон гласи: Винаги прави така, че другият да се чувства значим”.

Вие очаквате одобрението на хората, с които общувате. Искате те да ви оценяват по достойнство. Искате да се чуствате значими в своя малък свят. Не искате да слушате евтини и неискрени ласкателства, но жадувате искрено възхищение. Искате вашите приятели и колеги да бъдат по думите на Чарлс Шуоб, „искрени в одобрението и щедри в похвалите”. Всички искаме това. Затова да следваме златното правило и да се отнасяме към другите така, както искаме те да се отнасят към нас.

Животът на мнозина би могъл да се промени, ако някой ги накара да се почустват значими. Роналд Дж. Рауланд, един от инструкторите в нашият курс в Калифорния, е същевременно преподавател по художествени занаяти. Той ни писа за един ученик на име Крис в неговия курс за начинаещи:

„Крис беше много тихо и стеснително момче, липсваше му самоувереност – от онези ученици, които често не получават вниманието, което заслужават. Аз водя и курс за напреднали, който се е превърнал нещо като висок статус и за учениците е голяма чест да бъдат приети в него. В сряда Крис работеше старателно на масата си. Изглеждаше озарен от някакъв дълбок вътрешен огън. Попитах го дали иска да отиде в курса за напреднали. Ще ми се да можех да опиша изражението на лицето му, емоционалното състояние на това срамежливо четиринайсетгодишно момче, едва сдържащо сълзите си.

– Кой, аз ли господин Рауланд? Достатъчно добър ли съм?

– Да, Крис, достатъчно си добър.

Наложи се да се оттегля, защото и в моите очи напираха сълзи. Същият ден, на тръгване, сякаш пораснал с пет сантиметра, Крис ме погледна с блесналите си очи и каза:

– Благодаря, господин Рауланд.

Той ми даде УРОК, който никога няма да забравя – за дълбоката потребност на всеки от нас, да се почуства значим. Направих табела, на която пише „ТИ СИ ЗНАЧИМ”. Тя е окачена пред класната стая, за да се виждат всички и за да ми напомня, че всеки ученик срещу мен е еднакво ценна личност.”

 

Как да печелим приятели и да влияем на другите – Дейл Карнеги, wikipedia

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.