За да бъдеш уверен, трябва да си спомниш кой си, а не кой ти казват останалите, че си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Lexacount Search

снимка: Lexacount Search

Откажете се от ограниченията, които сами си налагате. Откажете се от ограниченията, които ни налагат останалите. Стъпка по стъпка отново опознайте себе си. И силата си. И когато го направи, ще разберете, че вече можете да направите всичко…

Бурканът се пълни капка по капка. – Буда

Искате ли в следващите няколко минути да се почувствате забележително по-уверени?

Всяка година някъде по света хиляди хора участват за пръв път в маратон. Ако не сте в невероятна физическа форма, не бихте могли да очаквате, че ще успеете да пробягате разстоянието от над 40 километра при първия си опит. Ако не сте се упражнявали редовно, в началото ще ви е трудно да пробягате дори километър.

Трябва да подходите към целта си постепенно – стъпка по стъпка. През първата седмица си поставете за цел да бягате по един километър на ден. На следващата седмица ще изминавате по няколко километра. Накрая ще можете да пробягате петнайсет километра. Следващият етап ще бъде „полумаратонът“ приблизително двайсет километра. И един ден изведнъж ще откриете, че можете да пробягате пълната маратонска дистанция от 42195 километра по същия начин, по който го правят най-великите бегачи в света – километър по километър. По този начин ще развиете навика си да бъдете уверени. Ако сега ви накарам да си представите, че сте по-уверени, ще можете да го направите само въз основа на досегашните си постижения – обичайната за вас предварителна нагласа относно увереността. Но ако го правите на етапи, стъпка по стъпка, ще се удивите от способността си да надминете предишните си ограничения и да се почувствате великолепно..

Прочетете цялото упражнение, преди да го изпълните за пръв път.

1. Представете се, че пред вас стоите самите вие, но малко по-уверени.

2. Сега си представете, че се сливате с по-уверената си версия. Погледнете през очите й, слушайте с ушите й, почувствайте усещането за по-голяма увереност. После ще забележите, че пред вас стои дори по-уверена ваша версия – малко по-висока, с малко по-уверен поглед в собствените си сили, излъчваща малко повече обаяние.

3. Слейте се с това ваше по-уверено Аз и си представете, че пред вас стои още по-уверена ваша версия, притежаваща повече желание, сила, непринуденост и спокойствие.

4. Повтаряйте стъпка 3 и се сливайте с все по-уверените свои версии, докато започнете да преливате от увереност. Обърнете внимание как използвате тялото си – как дишате, изражението на лицето ви и светлината в очите ви.

Това е всичко, което трябва да направите!

Ако продължите, ще настроите преднамерено съзнанието си да реагира на предизвикателствата и пречките с чувство на увереност, спокойствие, находчивост и благополучие.

Под многобройните пластове на егото ви се намира истинската ви същност – тази част от вас, която е съществувала, преди заобикалящия ви свят в продължение на години да е настроил съзнанието ви и да е създал характера, който хората около вас познават. Тази истинска същност е с неподправена стойност, напълно неповторима и естествено уверена. Нейната главна цел е простичка: Да бъде истинска във всяка ситуация.

 

Изгради желязна самоувереност – Пол Маккена, paulmckenna.com

Издателство: СофтПрес,  soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.