Колкото по-негативни сме, толкова повече стрес привличаме към себе си

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Ако обръщаме повече внимание на заобикалящия ни свят, вместо на вътрешните си страхове, ще бъдем по-щастливи и успешни във всичко.

Днес хората, които медитират на някои калифорнийски плаж, са също толкова обичайни гледка, както онези, които правят това в някой храм в Тибет.

Аз обаче не търся духовно просветление. Интересувам се от научни твърдения, че намалявайки стреса, медитацията може да подобри физическото и психическото здраве.

Сред всички сфери на психосоматичната медицина, медитацията с нейните близки връзки с религията и духовността има най-бурни взаимоотношения с науката.

Различни изследвания, произвеждани от 70-те години насам, стигат до извода, че медитиращите монаси са в състояние да постигнат широк набор от физически ефекти – от съзнателно намаляване на кръвното налягане до излъчването на високо синхронизирани електрически вълни.

Нека опитам тази мистериозна практика. Съществуват стотици начини за медитация: състрадателна медитация, която проявява любов и състрадание към ближния, трансценденталната медитация, при която хората се концентрират върху многократно повтаряща се мантра и пр.

Осъзнатата медитация залага на осъзнаване на собствените мисли и заобикаляща среда. Това е една от най-популярните – и най-изучавани – практики, затова тази сутрин опитвам една разновидност на осъзнатата медитация, наречена медитация на свободното възприятие.

Сядам с изправен гръб, стоя неподвижно, наблюдавам всяка мисъл, която се зароди в главата ми. Не реагирам на нито една от тях, не изказвам мнение, не правя оценка, просто оставям мислите ми да се нижат свободно една подир друга.

Седя на плажната кърпа, зареяла поглед над искрящите вълни. На хиляди километри пред мен се простира Тихият океан. Толкова е красиво! Но да гледам тази безбрежна водна повърхност без никакви мисли или мечти да привлекат вниманието ми, и се струва леко изнервящо. В главата ми обикновено ври и кипи от идеи и думи: изречени, чути, написани, запомнени… Не съм сигурна дали ще мога да се отърва от тях толкова лесно.

Повечето от нас сме непрекъснато заети, буквално във всеки един момент, и обикновено не осъзнаваме къде се намираме или какво правим. Обикновено планираме бъдещето или преповтаряме наум минали събития. Когато миете чиниите например, може да си мислите за чашата чай, която ще изпиете малко по-късно. Или когато шофирате до магазина, си мислите какво ще купите.

Вместо да обръщаме внимание на заобикалящия ни свят, ние потъваме в нашия собствен ментален свят. Това може да се окаже приятно изживяване: да помечтаем за луксозна ваканция или да планираме идеалния подарък за нечий рожден ден. Но то може и да ни вкара и в негативни, стресиращи ситуации. Можем да ядем изискано блюдо, да къпем децата или да се разхождаме по плажа, но в главите си да разиграваме отново и отново вчерашния скандал или да се тревожим за изпълнението на утрешните задачи в службата до степен, която далеч надхвърля полезното.

Потънем ли в мрачни мисли и тревоги, ще се изложим сами на стрес, но това ще ни пречи и да забележим позитивните неща в света около нас, които могат да ни помогнат да овладеем своята тревожност. Когато се приготвяме за работа сутрин и вече сме се потопили в проблемите на конфликтите на деня, който ни очаква, ние обръщаме внимание на успокояващата топлина на чашата чай, на прекрасната песен по радиото или на усмивката на детето. Някои хора могат да изживеят целия си живот, като пропускат всички подобни моменти. Ние се изолираме в нещо като въздушен мехур, изолираме се от малките прелести и удоволствия, които придават смисъл на живота.

Ако не внимаваме, съзнанието и тялото могат да се впуснат в спирала, която води надолу и надолу. Негативните мисли отключват стресови реакции в тялото. Но процесът работи и в обратната посока: когато се намираме в режим „бий се или бягай“, мозъкът застава нащрек в очакване на заплаха. Колкото по-стресирани се чувстваме, толкова по-вероятно е да потънем в негативни мисли. 

Осъзнатата медитация ни помага да предотвратим това. Осъзнаването на собствените ни мисли ни позволява да направим крачка назад и да осъзнаем, че негативното или стресиращото възприятие не отразява непременно реалността. Не е нужно да реагираме емоционално. Това е просто спонтанно фоново бъбрене, генерирано от мозъкът. И след като осъзнаем това, можем да успокоим бъбренето. 

 

Лечебните мисли – Джо Марчант, jomarchant.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Медитацията – най-добрият начин за щастлив живот и опознаване на себе си

Молитвата е обръщане към Бог. Медитацията е слушане на Бог

Медитация за благодарност