Мечтите нямат срок на годност! Поемете дълбоко дъх и опитайте отново!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Книгите разказват притчи | 0 Коментара
снимка: sonalisokal.com.bd

снимка: sonalisokal.com.bd

По-добре да изгубиш няколко битки, воювайки за мечтите си, отколкото да бъдеш победен, без да знаеш за какво се бориш!

Някакъв човек среща стар приятел, който все се опитвал да преуспее в живота, но напразно. „ Трябва да му дам малко пари“, казва си той. Същата вечер обаче научава, че приятелят му бил забогатял и бил върнал всичките си дългове, натрупвани с години.

Отиват в един бар, където често се отбивали, и приятелят му почерпва всички присъстващи. Когато го питат как се е замогнал, той им отговаря, че само допреди няколко дни в него е живеел Другият.

Кой е Другият? — питат го.

– Другият е оня, който са ме учили да бъда, но кой­то аз не съм. Другият вярва, че човек е длъжен да пре­кара целия си живот с мисълта как да спести пари, за да не умре от глад, когато остарее. Непрекъснато мисли, непрекъснато прави планове и открива, че е жив, едва когато му остават броени дни на земята. Но вече е твърде късно.

– А ти кой си?

– Аз съм този, който би могъл да бъде всеки от нас, стига да послуша сърцето си: човек, който се възхища­ва от тайнството на живота, който вярва в чудеса, който изпитва радост и въодушевление от това, кое­то върши. Другият обаче се страхуваше да не би да се разочарова и не ми позволяваше да действам.

– А не се ли боиш от страданието? – питат го хо­рата от бара.

– Знам, че има и поражения. И никой не може да ги избегне. Затова е по-добре да изгубиш няколко битки, воювайки за мечтите си, отколкото да бъдеш победен, без да знаеш за какво се бориш.

– Нима е толкова просто?

– Да. Когато го осъзнах, се събудих с решението да бъда такъв, какъвто винаги съм искал. Другият оста­на там, в стаята ми, но повече не го пуснах да влезе в мен, въпреки че на няколко пъти се опита да ме из­плаши с това колко е рисковано да не мислиш за бъде­щето.

И от мига, в който изхвърлих Другия от живота си, Божията енергия стори чудеса.

 

Край река Пиедра седнах и заплаках – Паулу Коелю, paulocoelhoblog.com

Издателство: Обсидиан, www.obsidian.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Всеки ден Бог ни дава освен слънцето и един миг, в който можем да променим всичко онова, което ни прави нещастни!

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си