Смисълът на живота е постоянно да търсиш онова, което те прави щастлив!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Книгите разказват притчи, Осъзнавай, Откъси

снимка: Pexels.com снимка: Pexels.com

Ключът към откриването на смисъла на твоя живот е да бъдеш щастлив във всеки един миг от настоящето. 

За смисъла на живота

Събрали се около Соломон много хора и всеки искал да узнае от него някаква мъдрост за живота и как е най-правилно да се живее. Един пръв дръзнал да зададе въпрос:

– Кажете ми, царю, как да разбера кой съм аз и какво е мястото ми в този живот?

– Ти нямаш строго определено място – отвърнал Соломон, – никой няма. – Животът е едно постоянно движение и онзи, който го обърка с покой, рискува много да изостане. Затова, не търсете удобна позиция, в чийто комфорт да пропуснете най-големите радости в живота. Непрестанно дирете нови неща, а когато нещо ви се изпълва с голяма радост и ви се удава с лекота, превърнете го в свое призвание.

– Така е, царю, но все пак как да разбера кой съм аз? Кажете ми!

Соломон се усмихнал:

– Кой си ти – това не можеш да чуеш от околните. Никой отвън не може да ти го каже. Със сърцето си трябва да знаеш и ясно да си даваш сметка за мислите и постъпките си. Ако си честен пред самия себе си – а ти трябва да си такъв във всеки един миг, – скоро ще ти е разкрие кой си и какъв си. А иначе ще ти отговоря – ти си дете на Бога, каквито сме и всички останали.

– А какъв е смисълът на живота? – обадил се друг.

Цар Соломон отново се усмихнал – постоянно му задавали този въпрос, а той неизменно отговарял по един и същи начин. Обходил с поглед всичко насъбрали се и им рекъл:

Животът е път, цел и награда. Животът е танц на любовта. Вашето предназначение е да станете по-добри. Да бъдеш – това е велик дар от света. Вашият живот е историята на Вселената. И затова Животът е по-прекрасен от всички теории за неговия смисъл. Отнесете се към живота като към празник, защото той е ценен сам по себе си. Животът е настоящето. А смисълът на настоящето е да бъдеш в него. 

Хората кимнали одобрително, благодарили на мъдрия цар и се разотишли.

Соломон и мъдростта на вековете – София Петрова

Издателство: Милениум, milleniumbg.eu

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Смисълът на живота е да станеш човека, който си роден да бъдеш!