Сами създаваме щастието си. Всеки ден. Във всеки един момент

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: wallpaperbeta.com

снимка: wallpaperbeta.com

Дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво…

Щастието на едно човешко същество се състои в умението му да прикове в определен момент вниманието си към това, което е добро, и към това, което е лошо. Ето така определени хора са винаги любезни и внимателни, а други са намусени, независимо от ситуацията. Това е вид рефлекс…

Впрочем ние си построяваме всеки ден своето щастие или нещастие. Тогава, дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, да ви се случва нещо катастрофално, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво… Ето – вие изживявате един хубав момент, защото имате на свое разположение всички елементи, за да отключите някакъв миг щастие по средата на мъката. Също можете да не реагирате и да останете абсолютно неподвижни пред тази ситуация.

Щастието зависи от действията ни и от въображението, защото, ако времето е мрачно и навъсено, винаги можем да разпръснем поне малко облаците за повече светлина. Ако не умеем ние самите, да го направим с други хора.

В затруднение трябва да сме си приготвили предварително няколко изхода. Щастието се укрепва винаги, като се опитваме да си поддържаме едно място с цветенце, с филийка, с приятелство, за да имаме начини да излизаме от нещастието, което може да ни сполети всеки миг.

Съвсем не е без значение да правите равносметка на елементите, които поддържат подобряването на вашия живот и ви носят щастие. Ако сте направили вече такъв списък, който сте изпробвали във времето, а преживявате някакъв миг на тревожност и празнота, може да се обърнете към него, към списъка: “Това не върви днес, не разполагам с това..! Ето намерих това, то ми харесва, имам желание да го направя!”

Много често от момента, когато намерите сектора, в който може да се закачите с някаква малка страст или желанийце, ситуацията се подобрява, обръща се, вече изобщо не мислите за това, което ви е подействало зле, защото то се проявява както в една, така и в друга посока.

 

Да постигнеш щастието си – Ив-Жан-Пол Апел Гери

Издателство: Хрикер

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Из „Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота“

"Защо ли нещата трябва да се променят, - прошепна Прасчо. Пух помисли, помисли и каза: Така имат възможност да станат по-добри." - "Мечо Пух", Алън Милн

...Промяната не иска да разруши живота ни. Тя идва, за да преподреди живота ни. Размества мозайката, за да нарисува нова картина, по-красива, по-завършена, по-пъстроцветна картина. Картина, в която нещата, които са били излишни, са премахнати. А нещата, които са липсвали, са на мястото си. Картина, която е нашата картина. 
Затова, когато ни се струва, че животът ни се преобръща с главата надолу, нека си напомним, че ние виждаме само отрязък от картината. Цялостната картина я вижда единствено Бог. Нека се оставим в ръцете Му. Нека Му се доверим...
(продължава)

Автор: Гергана Лабова

Помогни на МОСТ за книги да продължи, заделяйки с $1 / месечно.

От наша страна, ще tи предоставим свободен ежедневен достъп до всички публикации в новия ни проект "Минута вдъхновение: уроци от книгите и живота".

Чети на: www.patreon.com/GerganaLabova

(До 10 февруари 2019 всички текстове ще са достъпни за четене.)

Become a Patron!

Сподели мнението си