Сами създаваме щастието си. Всеки ден. Във всеки един момент

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: wallpaperbeta.com

снимка: wallpaperbeta.com

Дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво…

Щастието на едно човешко същество се състои в умението му да прикове в определен момент вниманието си към това, което е добро, и към това, което е лошо. Ето така определени хора са винаги любезни и внимателни, а други са намусени, независимо от ситуацията. Това е вид рефлекс…

Впрочем ние си построяваме всеки ден своето щастие или нещастие. Тогава, дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, да ви се случва нещо катастрофално, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво… Ето – вие изживявате един хубав момент, защото имате на свое разположение всички елементи, за да отключите някакъв миг щастие по средата на мъката. Също можете да не реагирате и да останете абсолютно неподвижни пред тази ситуация.

Щастието зависи от действията ни и от въображението, защото, ако времето е мрачно и навъсено, винаги можем да разпръснем поне малко облаците за повече светлина. Ако не умеем ние самите, да го направим с други хора.

В затруднение трябва да сме си приготвили предварително няколко изхода. Щастието се укрепва винаги, като се опитваме да си поддържаме едно място с цветенце, с филийка, с приятелство, за да имаме начини да излизаме от нещастието, което може да ни сполети всеки миг.

Съвсем не е без значение да правите равносметка на елементите, които поддържат подобряването на вашия живот и ви носят щастие. Ако сте направили вече такъв списък, който сте изпробвали във времето, а преживявате някакъв миг на тревожност и празнота, може да се обърнете към него, към списъка: “Това не върви днес, не разполагам с това..! Ето намерих това, то ми харесва, имам желание да го направя!”

Много често от момента, когато намерите сектора, в който може да се закачите с някаква малка страст или желанийце, ситуацията се подобрява, обръща се, вече изобщо не мислите за това, което ви е подействало зле, защото то се проявява както в една, така и в друга посока.

 

Да постигнеш щастието си – Ив-Жан-Пол Апел Гери

Издателство: Хрикер

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си