Сами създаваме щастието си. Всеки ден. Във всеки един момент

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: wallpaperbeta.com

снимка: wallpaperbeta.com

Дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво…

Щастието на едно човешко същество се състои в умението му да прикове в определен момент вниманието си към това, което е добро, и към това, което е лошо. Ето така определени хора са винаги любезни и внимателни, а други са намусени, независимо от ситуацията. Това е вид рефлекс…

Впрочем ние си построяваме всеки ден своето щастие или нещастие. Тогава, дори всичко да върви зле, да вали навън, да не се разбирате с никого, да ви се случва нещо катастрофално, вие можете все пак да си намажете една филия с масло и мед или да нарисувате нещо хубаво… Ето – вие изживявате един хубав момент, защото имате на свое разположение всички елементи, за да отключите някакъв миг щастие по средата на мъката. Също можете да не реагирате и да останете абсолютно неподвижни пред тази ситуация.

Щастието зависи от действията ни и от въображението, защото, ако времето е мрачно и навъсено, винаги можем да разпръснем поне малко облаците за повече светлина. Ако не умеем ние самите, да го направим с други хора.

В затруднение трябва да сме си приготвили предварително няколко изхода. Щастието се укрепва винаги, като се опитваме да си поддържаме едно място с цветенце, с филийка, с приятелство, за да имаме начини да излизаме от нещастието, което може да ни сполети всеки миг.

Съвсем не е без значение да правите равносметка на елементите, които поддържат подобряването на вашия живот и ви носят щастие. Ако сте направили вече такъв списък, който сте изпробвали във времето, а преживявате някакъв миг на тревожност и празнота, може да се обърнете към него, към списъка: “Това не върви днес, не разполагам с това..! Ето намерих това, то ми харесва, имам желание да го направя!”

Много често от момента, когато намерите сектора, в който може да се закачите с някаква малка страст или желанийце, ситуацията се подобрява, обръща се, вече изобщо не мислите за това, което ви е подействало зле, защото то се проявява както в една, така и в друга посока.

 

Да постигнеш щастието си – Ив-Жан-Пол Апел Гери

Издателство: Хрикер

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.