Ако непрекъснато те обзема чувство на вина, прочети това!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Прощавай | 0 Коментара
снимка: beratungsstelle-lichtblick.de

снимка: beratungsstelle-lichtblick.de

След страха и най-лошите очаквания вината е главната причина за всички неприятности.

Откажете се от чувството за вина – не от съвестта си, а именно от вината – от повинността, от задължението. След страха и най-лошите очаквания вината е най-главната причина за всички неприятности.

Чувството за вина поражда наказание в най-разнообразни форми – от дребни неприятности до големи проблеми… Така е устроено шаблонното светоусещане на човека: след лошата постъпка следва възмездие и душата ведно с разума са напълно единодушни по този въпрос…

Но как да се отървеш от нея? Не можеш да потиснеш вината, пък и не е възможно просто да се откажеш от нея – твърде дълбоко е навлязла в същността ни. Душата и разумът много дълго са живели с това усещане – вечно да бъдат по някакъв начин задължени към всички. От това състояние могат да бъдат изведени само с конкретни дей­ствия.

А именно – да спрете да се оправдавате. Тук се проя­вява изключението от правилото – лечението на болестта като следствие премахва причината. Не е нужно да се убеждавате, че не сте длъжни никому за нищо. Просто внимателно наблюдавайте обичайните си действия, за ко­ето е необходима осъзнатост. Ако преди сте били свикна­ли да се извинявате по най-малкия повод, сега си създай­те нов навик: обяснявайте постъпките си само в случай, че това е наистина необходимо.

Не бива да се убеждавате, че не сте длъжни. Нека чувството ви за вина си остане вътре във вас. Но външно не трябва да го показвате. Душата и разумът ви малко по малко ще свикнат с новото усещане: не се оправдавате, значи така и трябва, следователно вашата вина просто не съществува. Вследствие на това все по-рядко ще се поя­вяват поводи за „изкупление”. Ето тъй, по веригата на об­ратната връзка външната форма малко по малко ще приведе в ред вътрешното съдържание – чувството за вина ще изчезне, а след него и съответните проблеми.

 

Транссърфинг на реалността: Създател на реалността – Вадим Зеланд, zelands.com

Издателство: НСМ Медиа, nsmmediapublishing

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

 

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си