Да триумфираш пред очите на провала

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: dama.bg

снимка: dama.bg

Оставете всичко друго да си отиде, но не пускайте себе си.

„Аз желая“ – е казал Теодор Рузвелт в реч във Вашингтон – „да видя в обикновения гражданин решителност да не отстъпва, когато временно е повален от живота, както се случва с всеки от време на време, но да се изправя отново и да триумфира след поражение.“

Да се издигнете отново и да триумфирате след поражение. Това е тайната на успеха на всеки смел и благороден живот. Вероятно миналото е било горчиво разочарование за вас. Като го разглеждате, може да чувствате, че е бил провален или в най-добрия случай – посредствен. Може да не сте успели в конкретните неща, които сте очаквали, може да сте загубили приятели и близки, които са ви били много скъпи. Може да сте загубили бизнеса си или дори домът ви да е бил отнет заради неплатена ипотека или поради болест и последвала неспособност да работите. Сериозен инцидент може да ви е отнел силата. Новата година може да ви предлага много обезкуражаващо бъдеще. И все пак, ако въпреки всички тези нещастия откажете да бъдете сразени, победата ви чака по пътя.

Вие сте много беден човек, ако загубите кураж и се страхувате да се изправите пред света само защото сте направили грешка или пропуск, защото бизнесът ви се е провалил, собствеността ви е пометена от голямо нещастие или заради тревога, която е невъзможно да отклоните.

Това е тест за вашата зрялост: колко ви остава, след като загубите всичко освен себе си? Ако легнете, вдигнете ръце и се признаете за победени, във вас не е останало много. Но ако с непоколебимо сърце и изправно лице откажете да се предадете и да загубите вяра в себе си, ако се присмеете на отстъплението, вие ще покажете, че сте по-велики от кръста си и по-големи от всяко поражение.

Няма провал, ако духът ви е непобедим. Независимо колко е късно или колко много и повтарящи се са неуспехите ви, успехът все още е възможен. В историята и всекидневието си, във вестникарските хроники, в биографиите или пред очите си виждаме мъже и жени, компенсирали минали провали, изправили се от вцепенението на обезсърчението и смело устремили се отново напред.

Няма провал, ако не сте загубили смелост, характер, самоуважение и самоувереност. Все още сте цар. Ако сте направени от печеливш материал, ако имате твърдост и самообладание, вашите нещастия, загуби и поражения ще ги предизвикат и ще ви направят по-силни. Преподобният Хенри Уард Бийчър е казал: „Поражението превръща костите в кремък и жилите в мускули, и прави хората непобедими.“

Някои хора живеят чудесно през половината си живот, докато всичко е наред. Докато трупат състояние и печелят приятели и репутация, характерите им изглеждат силни и балансирани; но щом се появи неприятност, провал в бизнеса, паника или голяма криза, в която губят всичко, те са съкрушени. Те са отчаяни, губят кураж, вяра, надежда и сила да опитат отново. Тяхната самоувереност е погълната от обикновена материална загуба.

Това наистина е провал и има малка надежда за онзи, който изпада в такова дълбоко отчаяние. Има надежда за невеж човек, който не може да напише името си, ако е упорит и издръжлив. Има надежда за инвалид, който е смел; има надежда за жена, която е дръзка и решителна, въпреки че е толкова ограничена, че няма никакъв шанс в света, но няма никаква надежда за онези, които не могат да се изправят, след като са паднали, а губят желание, когато ги нападнат, и се предават след поражение.

Оставете всичко друго да си отиде, но не пускайте себе си. Не позволявайте да ви напусне увереността. Тя е вашата безценна перла, по-скъпа дори от дъха ви. Притиснете се към нея с цялата си мощ.

Трябва да сте по-велики от всеки материален провал, който може да ви сполети, който слабо ще бъде споменат в биографията ви и ще се смята за обикновен инцидент в кариерата ви – неудобен, но не много важен. В истинската зрялост има нещо, което се издига по-високо от световния успех или неуспех. Независимо какви обрати, разочарования или провали го постигнат, истински великият човек се издига над тях. Той или тя никога не губят самообладание. Сред бури и изпитания, в които слабата природа не би издържала, спокойната душа и увереността на този човек, все още го поддържат и така той напълно доминира над външните условия, които нямат сила да го наранят. Като велик горски цар насред война на природните стихии той остава непоклатим при всички промени и обрати на времето.

В природата ни има божествена сила, която не може да се опише или обясни, която не изглежда да е наследила никоя от обикновените ни способности, но се намира по-дълбоко от всеки видим признак, която ни се притичва на помощ при много спешни случаи и във върховни кризи.

Това са заключените духовни сили в нас – сили, които по правило не викаме на помощ при обикновени изживявания, които ни правят гиганти и бележат човечеството с божествен печат. Ако използвате всички ресурси, които Божествената Сила е заложила във вас, не може да се провалите. Ще бъде странно наистина, ако най-великото творение на Бог е оставено на милостта на случая. Не, няма провал, ако осъзнаете силата си и не знаете кога сте победени; няма провал за решително усилие; непобедената воля. Да се изправите отново и да триумфирате след поражение. Това е тайната на успеха на всеки смел и благороден живот, който някога е живян.

 

Как да изживеем пълноценно живота си – д-р Джоузеф Мърфи, Joseph Murphy

Издателство: Софтпрес, soft-press.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.