Всичко, за което мечтаем, можем да постигнем още днес!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

От нас зависи дали ще постигнем желаното още днес. Единственото условие е да действаме. Без страх, смело напред.

Коя е най-голямата опасност за мъдростта? Мечтите и фантазиите, това е отровата на мъдростта.

Затънали сте до ушите в проблемите си, но не искате да си размърдате долните и горните полукълба. Заети сте – мечтаете как изведнъж от лампата на Аладин ще излезе джинът и ще каже: „Какво ще заповядате, приятелю?“ И всичките ви проблеми веднага ще бъдат решени. Не става така!

А пък нататък бездействието и мечтателността стават навик. Всички тези глупави фантазии за това как никога няма да се налага да действате, започват да компенсират липсата на действие. И ставате много действен… вътре във фантазиите си.

Реалността ви се опира на вашите слабости, които на свой ред са зародили страха от активни действия и приспособяването към онази среда, която не върши работа. За да не се окажете в зоната на самоопустошаване, психиката ви пробутва фантазиите…

През свободното си страдание и самобичуване време започваме с вас да си измисляме фантазии и си живеем в този свят на блянове. Кефим се в този свят на фантазиите, наслаждаваме му се, доставяме си удоволствие.

Когато по отношение на личността си, по отношение на длъжността си, по отношение на семейството си, по отношение на самореализацията, по отношение на силата с вас не можем да надвием неувереност, тогава… зоната на действивеността, зоната на реалността започва да се запълва с миража.

Значи какво не достига там? Кое помага да бъде вкаран този мираж? Действие! И пак ДЕЙСТВИЕ!

Където липсва реално действие, там то се подменя с действието на фантазиите.

По какво се различава фантазията от сън? На практика от нищо. Сънят идва неосъзнато, а в този случай осъзнато създаваме сън наяве.

В мечтанията си подобряваме околния свят.

А в реалното действие се опитваме да подобрим себе си.

Много често човешката воля не достига, за да бъдат разрушени тези илюзии. Ние в по-голяма степен вярваме на фантазиите си, отколкото в собствената си значимост, отколкото в собствените си сили. Това се отнася до всяка сфера на живота ни.

А всъщност..

Човек никога не мечтае за такива неща, които не може в този момент да постигне. Всяка мечта представлява вашата нереализацираност!

Всичко, за което мечтаете, сте в състояние още днес да постигнете. Тази възможност съществува винаги. Това е заложено в нас по природа.

Какво представлява вашата фантазия, вашата мечта? Това е вашето подсъзнание, душата ви подсказва, че сте я стиснали в пранги.

Значи откъде ще получавате задачи, обем работа? Направете си списък. „Искам… това и това.“

Точно това представлява вашия обем работа. И имайте предвид, че трябва да се връщате към този списък, защото той има свойството да расте като количество и качество.

Започнете с най-простите неща.

Който няма семейство, първата му задача е да създаде семейство.

Който не се е самореализирал, първата му задача е да намери сфера на самореализация.

И помнете: Всичко е във вашите ръце! Действайте, скъпи, действайте!

 

Опитът на един глупак 3 – Мирзакарим Норбеков, norbekov.com, norbekov.bg

Издателство: Жануа ’98, janua-98.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Норбеков: Не се надявай – вярвай! Не чакай – действай!

Мечтай, рискувай, слушай себе си, не другите…. живей!

Действайте така, сякаш мечтата ви е вече реалност