Как да се научим да казваме „не“ любезно?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Във великолепната книга и филм Yes Man  (автор Дани Уолъс, режисьор Пейтън Рийд) главният герой е насърчен да казва „да“, колкото е възможно по-често. Приемайки тази нова мантра, той се отваря за нови възможности в живота си, повишение в службата и дори любов!

Лошото е, ако казвате „да“ прекалено често. 

Това е една от причините да четете тази книга. Поемате твърде много, тревожите се, че може да разочаровате хората и в крайна сметка това ви коства часове време. Време е да прегърнете идеята за „не“!

Все пак, щом наистина ще спестявате по един час дневно, научете се как да казвате „не“ и то по един любезен начин, това ще се превърне в мощен инструмент в екипировката ви за постигане на целта.  Изричането на „не“ е лесно; отнема секунда. Не ви притеснява факта, че ще кажете „не“, а последствията, до който то ще доведе. Тъй че е необходимо да се научете как да казвате „не“ и да излезете от ситуацията… ухаещи на рози.

Ето как:

1. Първоначално реагирайте положително. Но не казвайте „да“. Може да го направите като използвате думи и фрази като: „Благодаря, че ме попита…. Звучи интересно….Поласкан съм, че се допитваш до мен…. Наистина мило от твоя страна….“.

2. Избягвайте съюза „но“. Той е от думите, които носят негативен заряд. Вместо него използвайте съюзи като: „а“, „и“, „все пак“.

3. Измислете си умни отговори. Любимият ми е да обясня, че колкото и да бих желал да помогна/поема предизвикателство и  т.н., че бих искал любезно да откажа, тъй като вниманието ми е насочено към….(попълнете празното място) и че ако поема допълнителен ангажимент, не би било честно спрямо хората, към които вече имам такъв.

Оставете положително, дълготрайно впечатление. Това може да е: „Успех, дръж ме в течение как се развиват нещата“ и други подобни. Не казвайте: „Помоли  ме някой друг“ или пък  „По-нататък мога да участвам“ , защото може да бъдете убеден да се включите по-рано, отколкото си мислите.

Ето как би протекъл разговор между вас и един крадец на време, който с радост би се възползвал от 1 или 10-тина часа от вашето време:

– Здрасти, как са нещата при теб?

– Страхотно. Благодаря, че попита. А при теб?

– Добре съм. А каква възможност имам само за теб…
Преглъщане. (Вече сте вързан).
…Организирам невероятно събитие и ми трябва някой точно като теб да ми помага с организацията. Ще е страхотен купон, а и се прави за добра кауза.

– Еха. Ами, първо, благодаря, че ми предлагаш, поласкан съм. Въпреки това, мисля да пропусна, тъй като в момента съм поел няколко важни ангажимента към различни хора, всеки от които се нуждае от моето време и внимание. Не би било честно към тях, пък и към теб, ако кажа, че мога да поема и допълнителни задачи и в крайна сметка да не свърша нищо като хората. Дръж ме в течение как се развива събитието ти.

Това е много добре, но какво става, ако те помоли шефът ти или някой колега. Тези техники са за хора, затънали до шия в работа и им е важно да намерят време. Не е за мързеливите, които търсят лесен живот или  за онези, които са склонни да се скатават и да не изпълняват възложеното им.

Ето как по един любезен начин може да кажете „не“ на шефа си. Проверете дали откривате вълшебните думички в този разговор.

– Бих искал да поемеш отдел „Обслужване на клиенти“ за периода докато Сали е в отпуск по майчинство.

– Е, благодаря, че сте се спрели на мен. Звучи като чудесен проект и съм готов на предизвикателството. Но за да го поема и да се справям чудесно, ще ми е нужна вашата помощ. Бихте ли ми  помогнали да се освободя по няколко часа на ден, като преразпределите някои от другите ми отговорности? Знам, че Джеймс е въвеждал данни преди време и би се справил отлично с това.

Открихте ли вълшебните думички? „Нужна ми е вашата помощ.“ Най-важното в този момент е скоростта на реагиране. Ако изчакате дори половин час и тогава се върнете при шефа си с такъв отговор, сте пропуснали момента.

Полезен съвет:
От психологическа гледна точка точно в момента, когато някой ви моли да поемете повече, той извършва теглене от вашата емоционална банкова сметка и изпитва силен порив (не само в този момент) да го изплати обратно. Затова, когато казвате „Имам нужда от помощта ти“, неговото подсъзнание крещи: „Да, нека ти помогна!“.

 

Как да спечелим по един час всеки ден – Майкъл Хепъл, michaelheppell.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com/home

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.