Как да се научим да казваме „не“ любезно?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Във великолепната книга и филм Yes Man  (автор Дани Уолъс, режисьор Пейтън Рийд) главният герой е насърчен да казва „да“, колкото е възможно по-често. Приемайки тази нова мантра, той се отваря за нови възможности в живота си, повишение в службата и дори любов!

Лошото е, ако казвате „да“ прекалено често. 

Това е една от причините да четете тази книга. Поемате твърде много, тревожите се, че може да разочаровате хората и в крайна сметка това ви коства часове време. Време е да прегърнете идеята за „не“!

Все пак, щом наистина ще спестявате по един час дневно, научете се как да казвате „не“ и то по един любезен начин, това ще се превърне в мощен инструмент в екипировката ви за постигане на целта.  Изричането на „не“ е лесно; отнема секунда. Не ви притеснява факта, че ще кажете „не“, а последствията, до който то ще доведе. Тъй че е необходимо да се научете как да казвате „не“ и да излезете от ситуацията… ухаещи на рози.

Ето как:

1. Първоначално реагирайте положително. Но не казвайте „да“. Може да го направите като използвате думи и фрази като: „Благодаря, че ме попита…. Звучи интересно….Поласкан съм, че се допитваш до мен…. Наистина мило от твоя страна….“.

2. Избягвайте съюза „но“. Той е от думите, които носят негативен заряд. Вместо него използвайте съюзи като: „а“, „и“, „все пак“.

3. Измислете си умни отговори. Любимият ми е да обясня, че колкото и да бих желал да помогна/поема предизвикателство и  т.н., че бих искал любезно да откажа, тъй като вниманието ми е насочено към….(попълнете празното място) и че ако поема допълнителен ангажимент, не би било честно спрямо хората, към които вече имам такъв.

Оставете положително, дълготрайно впечатление. Това може да е: „Успех, дръж ме в течение как се развиват нещата“ и други подобни. Не казвайте: „Помоли  ме някой друг“ или пък  „По-нататък мога да участвам“ , защото може да бъдете убеден да се включите по-рано, отколкото си мислите.

Ето как би протекъл разговор между вас и един крадец на време, който с радост би се възползвал от 1 или 10-тина часа от вашето време:

– Здрасти, как са нещата при теб?

– Страхотно. Благодаря, че попита. А при теб?

– Добре съм. А каква възможност имам само за теб…
Преглъщане. (Вече сте вързан).
…Организирам невероятно събитие и ми трябва някой точно като теб да ми помага с организацията. Ще е страхотен купон, а и се прави за добра кауза.

– Еха. Ами, първо, благодаря, че ми предлагаш, поласкан съм. Въпреки това, мисля да пропусна, тъй като в момента съм поел няколко важни ангажимента към различни хора, всеки от които се нуждае от моето време и внимание. Не би било честно към тях, пък и към теб, ако кажа, че мога да поема и допълнителни задачи и в крайна сметка да не свърша нищо като хората. Дръж ме в течение как се развива събитието ти.

Това е много добре, но какво става, ако те помоли шефът ти или някой колега. Тези техники са за хора, затънали до шия в работа и им е важно да намерят време. Не е за мързеливите, които търсят лесен живот или  за онези, които са склонни да се скатават и да не изпълняват възложеното им.

Ето как по един любезен начин може да кажете „не“ на шефа си. Проверете дали откривате вълшебните думички в този разговор.

– Бих искал да поемеш отдел „Обслужване на клиенти“ за периода докато Сали е в отпуск по майчинство.

– Е, благодаря, че сте се спрели на мен. Звучи като чудесен проект и съм готов на предизвикателството. Но за да го поема и да се справям чудесно, ще ми е нужна вашата помощ. Бихте ли ми  помогнали да се освободя по няколко часа на ден, като преразпределите някои от другите ми отговорности? Знам, че Джеймс е въвеждал данни преди време и би се справил отлично с това.

Открихте ли вълшебните думички? „Нужна ми е вашата помощ.“ Най-важното в този момент е скоростта на реагиране. Ако изчакате дори половин час и тогава се върнете при шефа си с такъв отговор, сте пропуснали момента.

Полезен съвет:
От психологическа гледна точка точно в момента, когато някой ви моли да поемете повече, той извършва теглене от вашата емоционална банкова сметка и изпитва силен порив (не само в този момент) да го изплати обратно. Затова, когато казвате „Имам нужда от помощта ти“, неговото подсъзнание крещи: „Да, нека ти помогна!“.

 

Как да спечелим по един час всеки ден – Майкъл Хепъл, michaelheppell.com

Издателство: Локус, locus-publishing.com/home

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си