Да простиш. Да си признаеш правото да бъдеш самия себе си.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Прощавай, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка: patreon.com

снимка: patreon.com

Най-сериозната прошка отнема време, но е толкова освобождаваща, че си заслужава усилието. Да си спомним, че да простим на някого не означава ни най-малко, че се съгласяваме с обидата. Единствено показваме, че сме способни да погледнем отвъд нея. Да се отдалечим и да видим какво е ставало в този човек. Благодарение на прошката, можем по-лесно да си признаем правото да бъдем самите себе си със своите чувства.

Ето етапите на истинската прошка, които бяха опитани от хиляди хора и резултатите бяха необикновени:

1) Определи емоциите си (често те са повече от една)

Осъзнай обвинението, което отправяш към себе си или към някого другиго, и какво те кара да преживяваш това.

2) Поеми своята отговорност

Да бъдеш отговорен, това означава да признаеш, че винаги имаш избор да реагираш с любов или със страх. От какво се страхуваш за себе си? Разбери освен това че се страхуваш да не се обвиниш за същото нещо.

3) Приеми другия и се отпусни

За да успееш да се отпуснеш и да приемеш другия, постави се на негово място и почувствай неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо, за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?

4) Прости си

Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да реагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно.

5) Изпитай желание да изразиш прошката

Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос – ти споделяш с него, че си го критикувал, съдил или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.

6) Виж съответния човек

Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил. (Спомени, че си му простил, само ако той те попита.) Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.

7) Направи връзка с миналото

Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представляваш авторитет за теб: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т. н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек (фигурата на авторитета).

Когато преживяната емоция е насочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7.

 

Твоето тяло казва: Обичай се! – Лиз Бурбо, lisebourbeau.com

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Прошката през погледа на 10 писатели

Прошката значи да обичаш себе си. Защото с нея изхвърляш товара на омразата и гнева от живота си

Позволи на прошката да покълне в сърцето ти. След това няма да си същият – ще бъдеш по-добър!

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си