Да простиш. Да си признаеш правото да бъдеш самия себе си.

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Прощавай
снимка: patreon.com

снимка: patreon.com

Най-сериозната прошка отнема време, но е толкова освобождаваща, че си заслужава усилието. Да си спомним, че да простим на някого не означава ни най-малко, че се съгласяваме с обидата. Единствено показваме, че сме способни да погледнем отвъд нея. Да се отдалечим и да видим какво е ставало в този човек. Благодарение на прошката, можем по-лесно да си признаем правото да бъдем самите себе си със своите чувства.

Ето етапите на истинската прошка, които бяха опитани от хиляди хора и резултатите бяха необикновени:

1) Определи емоциите си (често те са повече от една)

Осъзнай обвинението, което отправяш към себе си или към някого другиго, и какво те кара да преживяваш това.

2) Поеми своята отговорност

Да бъдеш отговорен, това означава да признаеш, че винаги имаш избор да реагираш с любов или със страх. От какво се страхуваш за себе си? Разбери освен това че се страхуваш да не се обвиниш за същото нещо.

3) Приеми другия и се отпусни

За да успееш да се отпуснеш и да приемеш другия, постави се на негово място и почувствай неговите намерения. Приеми идеята, че другият човек вероятно се обвинява и те обвинява за същото нещо, за което ти го обвиняваш. Какво би могъл да си направил, за да обвинява за същото?

4) Прости си

Ето най-важния етап от прошката. За да го направиш, дай си правото да си имал и все още да имаш страхове, убеждения, слабости, граници, които те карат да страдаш и да реагираш. Приеми се такъв, какъвто си сега, знаейки, че е временно.

5) Изпитай желание да изразиш прошката

Като подготовка за шестата стъпка си се представи с човека, за когото става въпрос – ти споделяш с него, че си го критикувал, съдил или осъждал, защото това е събудило стара рана в теб. Готов си, когато идеята да отидеш и да споделиш своя опит с въпросния човек, събужда у теб чувство на радост и освобождение.

6) Виж съответния човек

Кажи му какво си преживял и че съжаляваш за това, че си го обвинявал, съдил и си му се сърдил. (Спомени, че си му простил, само ако той те попита.) Силно ти препоръчвам да го попиташ дали и той те е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.

7) Направи връзка с миналото

Възстанови от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представляваш авторитет за теб: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т. н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото си обвинявал. Повтори всички стъпки с този човек (фигурата на авторитета).

Когато преживяната емоция е насочена към самия теб, направи стъпки 1, 2, 4 и 7.

 

Твоето тяло казва: Обичай се! – Лиз Бурбо, lisebourbeau.com

Издателство: Лик, liikk.wordpress.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Прошката през погледа на 10 писатели

Прошката значи да обичаш себе си. Защото с нея изхвърляш товара на омразата и гнева от живота си

Позволи на прошката да покълне в сърцето ти. След това няма да си същият – ще бъдеш по-добър!