Как да се отървем от вредните вярвания, които ни отдалечават от нашето лично щастие?

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Не се предавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Всяко предизвикателство, пред което сме изправени, ни е дадено, за да разберем колко сме силни и колко много неща можем да постигнем. 

Някои от най-големите предизвикателства пред решителното ни сърце са нашите съзнателни и несъзнателни ограничителни вярвания. Те често придобиват формата на негативни мисли, като: „Не мога да го направя. Не съм достатъчно добър. Не съм достатъчно умен. Няма как да стане.“

Много от тези деструктивни вярвания са скрити дълбоко в съзнанието ни. Те пречат на растежа ни, докато не бъдат разкрити, разбрани, разрушени и отстранени.Често пъти самото осъзнаване, че съществуват такива ограничителни вярвания, може да помогне за изчезването им.

Как да се справим с тях?

1. Назовете пет ограничаващи вярвания, които таите в себе си. Помислете за страховете, които са спирали прогреса ви. Зад всеки страх има поне едно вредно вярване. Открийте деструктивните вярвания и ги опишете.

2. Започнете изграждане на нова гледна точка към собствената си личност.
Петте негативни вярвания, които сте посочили, са голямата пречка пред решителното ви сърце. Време е да ги разрушите и да ги замените с позитивни.

3. Всяко ограничително вярване има своя противоположност. Открийте я. Ако негативното ви вярване казва: „Твърде стар съм, за да проявявам креативност и иновативност“, можете да обърнете нещата по следния начин: „Възрастта ми ме е дарила с мъдрост и способност да проявявам креативност и иновативност.“

4. Напишете позитивните варианти на старите негативни вярвания.

През следващите тридесет дни си повтаряйте новите твърдения, за да се заредите с позитивизъм. Така ще препрограмирате нагласите си и ще изтриете онова, което ви пречи.

Всичките ми проблеми се смаляват, когато се изправя срещу тях. Ако докосна предпазливо бодила, той ще ме убоде, но ако го сграбча храбро, шиповете ще се натрошат на парчета.

 

 

Седемте решения – Анди Андрюс,  andyandrews.com

Издателство: SkyPrint, skyprintbooks.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги