Каквото посееш, това ще пожънеш. Каквото си мислиш, това ти се случва

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pixabay.com

снимка: Pixabay.com

Нашите мисли оформят нашия живот. Ако искаме той да е щастлив и спокоен, трябва да сътворим в ума си само положителни мисли.

Има един неписан закон, който гласи, че подобното привлича подобно, или с други думи, еднаквите неща се привличат взаимно. Това ще рече, че мисълта привлича действителността на своето съдържание. Осмисляйки тази истина, ще си дадете сметка, че мислите за провал ще привлекат провала, мислите за любов ще привлекат любовта, мислите за ревност ще привлекат ревността, мислите за радост ще привлекат истинска радост, мислите за успех ще привлекат успеха, мислите за тъга ще привлекат тъгата и т.н. Мисълта е умствена действителност, която привлича реалната действителност.

Още преди хиляди години пророкът Давид, баща на мъдреца Соломон, твърдял: „Abyssus abyssus invocat“ – иначе казано, пропастта привлича пропаст.

Следователно, вашите мисли оформят вашия живот. Вашият живот е въплъщението или израза, на вашите постоянни мисли. И така, бъдещето ще бъде прибирането на реколтата от вашите мисли, събрани в ума ви към сегашния момент. И ето сега вие определяте как ще се развият нещата по-късно. Всяко нещо се случва по някаква причина, както ни учи Исус Христос: „Всяко добро дърво дава добри плодове, всяко лошо дърво дава лоши плодове“. Ето как природният закон съвпада със закона на разума: всеки събира своята реколта.

Случайността, лошият късмет и липсата на късмет съществуват; сборът от вашите ежедневни мисли ви води до тези резултати.

Най-добрият отбор никога не губи шампионата. Може да претърпи някои неуспехи, които само ще допринесат за още по-голямо усъвършенстване на техниката, но никой няма да може да изтръгне от ръцете му бленувания краен резултат.

Веднъж ме посети един господин, който изглеждаше очевидно обезсърчен. Казваше ми, че колкото и силно да желаел да прогресира, не успявал. Вече два пъти се провалял и за него нещата определено не вървели.

– Има едно нещо, което не разбирам – оплакваше се той. – Има един човечец, който живее близо до нас. Та той взе едно магазинче и сега е на върха. Хитрец е, знае да се възползва от обстоятелствата. Не разбирам как той успява да прогресира, а аз – не. Сега вече ме е страх да не се проваля още веднъж в бизнеса си.

– На вас ви куца умствената сила – казах му аз.

Човекът се удиви, не успя да намери смисъл в това, което му казах.

Просто е. Какви бяха доминиращите му мисли? Мисли за провал, за страх и завист към съседа. Тези мисли, толкова силни емоционални и непрестанно повтаряни, се бяха превърнали в действителност.

Погледнете добре:  мислите за провал привличат провала, мислите за страх привличат съответния резултат, мислите ни за завист причиняват вреда на завистливеца. При него силата на ума е действала с идеална точност. Положителните мисли на господина са били напълно пометени от лавината на негативните му мисли. Резултатът не може да бъде друг.

Шекспир във второ действие, втора сцена, на своята трагедия „Хамлет“, е дал израз на една удивително дълбока мисъл: „Доброто и злото не съществуват, нашето мислене ги сътворява“.

 

Безграничната сила на ума – Лауро Тревизан, laurotrevisan.com.br/2016

Издателство: Кибеа, kibea.net

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.