Когато нашите мисли ни лекуват…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: Pexels.com

снимка: Pexels.com

Нашият разум е най-силното ни оръжие в борбата с болести.

При много ситуации разполагаме с възможността сами да повлияем върху собственото си здраве, като овладеем силата на разума (съзнателен и подсъзнателен). Ако чувствате, че алтернативните лекарства ви се отразяват благоприятно, не виждам причина да се отказвате от тях, особено когато конвенционалната медицина все още не е в състояние да постигне същия резултат.

Съветвам ви обаче да подходите по-критично към съветите, които ще получите от алтернативните терапевти. Не забравяйте, че вашето съзнание и тяло могат да постигнат много. Не бива задължително да смятате, че именно отварите, иглите и движенията с ръката ви карат да се чувствате по-добре. Обмислете възможността те просто да са хитроумен начин да ви накарат да повлияете върху собствената си физиология по начин, който облекчава симптомите и ви защитава от болестта.

За мен голям проблем са широко разпространените и дълбоко вкоренени предразсъдъци относно идеята, че съзнанието може да притежава силата да лекува или да ни поддържа в добро здраве. Последиците от приемането на факта, че съзнанието също играе важна роля в нашето здраве, отиват далеч отвъд медицината, разбира се.

За мен, едно от най-изненадващите – и най-шокиращите – открития, бе свързано с факта, че бедността и неравенството обричат значителна част от населението на хронични болести, които ще го съпътстват през целия му живот, и това се случва още в съвсем невръстна възраст.

В крайна сметка, науката твърди, че вместо да възприемаме пасивно света около себе си – както повечето от нас смятат – ние до голяма степен конструираме и контролираме това възприятие. „Телата ни не са само рецептори на информация. Ние създаваме информация.“

Спомените не са точни и достоверни записи, а динамични продукти, които адаптираме и редактираме всеки път, когато се докоснем до тях, докато начинът, по който възприемаме цветовете и формите, е силно зависим от предишния ни опит и от това какво очакваме да видим.

Сега става ясно, че този принцип е валиден и по отношение на здравето: нашите мисли, вярвания, светоглед и нива на стрес оказват влияние колко болни или здрави се чувстваме.

 

Лечебните мисли – Джо Марчант, jomarchant.com

Издателство: Бард, bard.bg

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги

Прочетете още:

Медитацията – най-добрият начин за щастлив живот и опознаване на себе си

Молитвата е обръщане към Бог. Медитацията е слушане на Бог

Медитация за благодарност