Ако направим нещо добро, ще се чувстваме щастливи, ако направим нещо подло, ще трябва да живеем със спомена за него…

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка: inspiringwomen.co.za

снимка: inspiringwomen.co.za

Забелязали ли сте, че думата „карма“ предизвиква страх при повечето от нас… Завладява ни смразяващото усещане, че ще бъдем много строго наказани, още в този момент, без да имаме право да се защитим. Но кармата не е задължително нещо лошо. ..

Зaконът за карма постановява, че всичко трябва да има причина, дори да не е в способностите ни да я разберем – това правило стои в сърцето на будистката етика. То е не само отговор на всичко, което е, но и на основния въпрос на морала: „Защо трябва да бъдем добри.”. Защото постъпките и поведението ни водят до лични, обществени, човешки и духовни последствия.

Човек може много лесно да види този принцип в действие на лично ниво. Безспорна истина е, че всичко, което вършим, има последици, които дълбоко се отразяват на начина, по който се чувстваме, и това, което по-късно ни се случва. Внезапният изблик на гняв например може да вгорчи отношенията ни с другите за часове, дни или седмици; може дори да стане причина за траен разрив и да ни остави или изпълнени с чувство за вина, или готови да се защитаваме и оправдаваме („Избухването беше едновременно основателно и ефективно, при същите обстоятелства отново бих го направил, ако ще като тактика.“) По същия начин моралната грешка може да има опустошителни последствия, като например загубата на състояние или кариера.

Но не само лошите постъпки предизвикват резултати.

Погрешно би било да акцентираме само върху ефекта от т.нар. „лоша“ карма, която според традиционните схващания може да доведе до прераждането като беден или болен човек, животно или насекомо или дори да ни изпрати за дълго време в някой будистки ад. В тази посока ни очакват чувство на вина и ужас от живота. Ето какво обяснява будистките монах Аджан Сумедхо, цитиран в „Наръчник на будиста“ на Джон Снелинг:

„… Каквото направите, го запомняте. Ако направите нещо добро, щедро или състрадателно, споменът ще ви кара да се чувствате щастливи; ако направите нещо подло и противно, ще трябва да запомните него. Опитвате се да го потиснете, да избягате от него, да се увлечете в други занимания – това е кармичният резултат“.

 

Същността на будизма – Джо Смит

Издателство: Прозорец, prozoretz.com

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Ако мислим и правим добро, то само ще идва при нас!

Ваклуш Толев: Няма зло, има нееволюирало добро!

Петър Дънов: Начинът, по който мислите за другите, се връща при вас