За по-достъпната медитация, която отнема само 2 минути, но ни среща с най-ценното в нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Чети и медитирай | 0 Коментара
снимка: joyoyoga.com

снимка: joyoyoga.com

Медитирането може да ни се стори прекалено взискателно и неизпълнимо. Представяме си неудобство в положение лотос… И непостижимата пълна мисловна тишина, при това за дълго?! Как да не се откажем?! – Има начин. Започнете с малка крачка, която е по силите ви. В началото е съвсем достатъчно просто да утихнете за 2-3 минути и да се вслушате, огледате, усетите в тялото си. Още съвети в следващия откъс от книгата „Да живееш с принципите на Рейки“ на Пенелопи Круест.

Митът за медитацията е, че трябва да изпразните напълно своя ум, за предпочитане докато седите в положение лотос, и ако това е вашата изходна позиция, нищо чудно, че хората се отказват твърде бързо! Със сигурност целта е да се успокои умът, но неговото пълно изчистване от мислите е по силите на онези, които имат зад гърба си дълги години практика. Установено е, че има поне 60 000 мисли на ден и умът ни е зает, дори когато спим, така че постигането на по-тихо, по-безмълвно състояние на ума е всичко, към което наистина трябва да се стремите.

Можете да започнете с няколко минути и постепенно да увеличите времето, което прекарвате в медитация. Не започвайте направо с големите цели, като половин час медитация, защото вероятно ще изпитате разочарование, ще ви стане неприятно, ще започнете да си търсите извинения, за да не я правите и накрая ще се откажете от нея. За начало опитайте с пет или с две-три минути.

Според мен медитацията ви позволява да изпитате и да се насладите на чувството, че сте насаме със самите себе си и с Вселената. Тя ви дава едно приемане на самите себе си и вашата роля в „голямата картина на нещата“, и довежда до задълбочаване на вътрешното познание в противоположност на състоянието, при което просто да получавате знания отвън. Медитацията е психическа и духовна дисциплина, която е открита за всеки, които иска да опита. Успешната медитация наистина изисква определена практика и самодисциплина, но след известно време ще установите, че е много лесна, и тя ще се превърне в естествена част от вашето ежедневие.

Следователно, при всички форми на медитация съществува концентрация на вниманието и успокояване или утихване на ума. С това се цели на първо място просто да се намали и накрая да се отстрани напълно непрекъснато бърборене, стресът от обкръжението, в което живеем, и по този начин да се осигури едно убежище, което да сме свободни да свързваме със своето вътрешно същество. “

 

Да живееш с принципите на рейки – Пенелопи Круест, reiki-quest.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Медитацията – най-добрият начин за щастлив живот и опознаване на себе си

Какво е йога – една гледна точка от Ошо

Това, върху което се фокусираме, се увеличава

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си