За по-достъпната медитация, която отнема само 2 минути, но ни среща с най-ценното в нас

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Чети и медитирай
снимка: joyoyoga.com

снимка: joyoyoga.com

Медитирането може да ни се стори прекалено взискателно и неизпълнимо. Представяме си неудобство в положение лотос… И непостижимата пълна мисловна тишина, при това за дълго?! Как да не се откажем?! – Има начин. Започнете с малка крачка, която е по силите ви. В началото е съвсем достатъчно просто да утихнете за 2-3 минути и да се вслушате, огледате, усетите в тялото си. Още съвети в следващия откъс от книгата „Да живееш с принципите на Рейки“ на Пенелопи Круест.

Митът за медитацията е, че трябва да изпразните напълно своя ум, за предпочитане докато седите в положение лотос, и ако това е вашата изходна позиция, нищо чудно, че хората се отказват твърде бързо! Със сигурност целта е да се успокои умът, но неговото пълно изчистване от мислите е по силите на онези, които имат зад гърба си дълги години практика. Установено е, че има поне 60 000 мисли на ден и умът ни е зает, дори когато спим, така че постигането на по-тихо, по-безмълвно състояние на ума е всичко, към което наистина трябва да се стремите.

Можете да започнете с няколко минути и постепенно да увеличите времето, което прекарвате в медитация. Не започвайте направо с големите цели, като половин час медитация, защото вероятно ще изпитате разочарование, ще ви стане неприятно, ще започнете да си търсите извинения, за да не я правите и накрая ще се откажете от нея. За начало опитайте с пет или с две-три минути.

Според мен медитацията ви позволява да изпитате и да се насладите на чувството, че сте насаме със самите себе си и с Вселената. Тя ви дава едно приемане на самите себе си и вашата роля в „голямата картина на нещата“, и довежда до задълбочаване на вътрешното познание в противоположност на състоянието, при което просто да получавате знания отвън. Медитацията е психическа и духовна дисциплина, която е открита за всеки, които иска да опита. Успешната медитация наистина изисква определена практика и самодисциплина, но след известно време ще установите, че е много лесна, и тя ще се превърне в естествена част от вашето ежедневие.

Следователно, при всички форми на медитация съществува концентрация на вниманието и успокояване или утихване на ума. С това се цели на първо място просто да се намали и накрая да се отстрани напълно непрекъснато бърборене, стресът от обкръжението, в което живеем, и по този начин да се осигури едно убежище, което да сме свободни да свързваме със своето вътрешно същество. “

 

Да живееш с принципите на рейки – Пенелопи Круест, reiki-quest.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Медитацията – най-добрият начин за щастлив живот и опознаване на себе си

Какво е йога – една гледна точка от Ошо

Това, върху което се фокусираме, се увеличава