Вашите убеждения проправят пътят към успеха!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Осъзнавай, Откъси
снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

Ако не промените своите убеждения, животът ви ще остане такъв завинаги. Това добри новини ли са?

Този свят е пълен с чудеса. Те проблясват мълчаливо до всеки сън за болка и страдание, за грях и вина. Te са алтернатива на съня, изборът да бъдеш сънуващият, вместо да отричаш това, че можеш активно да управляваш своя сън.

“Курс по чудеса” 1

Има една Дзен история за университетски професор, който отишъл да се осведоми за философията на Дзен. Докато дзен учителят Нан-ин мълчаливо приготвял чай, професорът надълго и нашироко говорил за своите убеждения. Нан-ин започнал да налива чай в чашата на госта – и продължил да я пълни. Чашата преляла, но Нан-ин продължил да сипва чай в нея, докато професорът възкликнал: “Тя вече е пълна! Няма да побере повече!”

“Подобно на тази чаша”, обяснил Нан-ин, “ти вече си  пълен със свои възгледи и убеждения. Как да ти покажа Дзен, ако първо не изпразниш чашата си?”

Всеки от нас притежава чаша, пълна с убеждения относно природата на реалността ~ независимо дали съзнаваме това, или не. Чашите на повечето от нас вече преливат с традиционните ни възгледи за света: с вярата ни в учените и експертите; с убеждението ни, че Вселената е една незначителна случайност, че съзнанието някак си е произлязло от материята; с вярата, че съществува една обективна реалност, която постепенно ни се разкрива.

Ние нямаме желание да се откажем от своите убеждения. Новият поглед към света съдържа в себе си обещание за лична и социална трансформация – но това не е възможно само в случай, че „изпразним чашата си” и слушаме.

 

Да живееш с вълшебство – Джил Едуардс, jill-edwards.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Живейте всеки ден, сякаш живота тепърва започва!

Всички сме по-удовлетворени, когато сме замесени в нещо по-голямо от самите нас!

Без кал няма лотоси. Без страдание няма щастие