Вашите убеждения проправят пътят към успеха!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Откъси, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

Ако не промените своите убеждения, животът ви ще остане такъв завинаги. Това добри новини ли са?

Този свят е пълен с чудеса. Те проблясват мълчаливо до всеки сън за болка и страдание, за грях и вина. Te са алтернатива на съня, изборът да бъдеш сънуващият, вместо да отричаш това, че можеш активно да управляваш своя сън.

“Курс по чудеса” 1

Има една Дзен история за университетски професор, който отишъл да се осведоми за философията на Дзен. Докато дзен учителят Нан-ин мълчаливо приготвял чай, професорът надълго и нашироко говорил за своите убеждения. Нан-ин започнал да налива чай в чашата на госта – и продължил да я пълни. Чашата преляла, но Нан-ин продължил да сипва чай в нея, докато професорът възкликнал: “Тя вече е пълна! Няма да побере повече!”

“Подобно на тази чаша”, обяснил Нан-ин, “ти вече си  пълен със свои възгледи и убеждения. Как да ти покажа Дзен, ако първо не изпразниш чашата си?”

Всеки от нас притежава чаша, пълна с убеждения относно природата на реалността ~ независимо дали съзнаваме това, или не. Чашите на повечето от нас вече преливат с традиционните ни възгледи за света: с вярата ни в учените и експертите; с убеждението ни, че Вселената е една незначителна случайност, че съзнанието някак си е произлязло от материята; с вярата, че съществува една обективна реалност, която постепенно ни се разкрива.

Ние нямаме желание да се откажем от своите убеждения. Новият поглед към света съдържа в себе си обещание за лична и социална трансформация – но това не е възможно само в случай, че „изпразним чашата си” и слушаме.

 

Да живееш с вълшебство – Джил Едуардс, jill-edwards.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Живейте всеки ден, сякаш живота тепърва започва!

Всички сме по-удовлетворени, когато сме замесени в нещо по-голямо от самите нас!

Без кал няма лотоси. Без страдание няма щастие

Акцент на деня…

Защо да ти се сърдя? Ако си правя труда да се ядосвам на всеки, който постъпва нечестно с мен или пък прояви неблагодарност, целият ми живот ще си отиде в убийствен гняв... (Черната кутия - Амос Оз)

Трудно е да простиш. Трудно е да преглътнеш. Трудно е да продължиш. Но не го ли направиш, обричаш душата си на агония. Гневът, дори и справедлив, единствено и само ти напомня за болката, която си преживял в миналото. Пренася я в настоящето. И заплашва да я пренесе и в бъдещето. Гневът не е сила. Желанието за реванш не е смелост. Сила е да простиш. Смелост е да продължиш. А мъдрост... да направиш всичко това с ясното съзнание, че не го дължиш на другия, на този, който те е наранил. Дължиш го на себе си...

 

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте скоро!

Сподели мнението си