Вашите убеждения проправят пътят към успеха!

Автор: МОСТ ЗА КНИГИ | Категории: Размисли, Осъзнавай | 0 Коментара
снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

снимка за фон: alpha.wallhaven.cc

Ако не промените своите убеждения, животът ви ще остане такъв завинаги. Това добри новини ли са?

Този свят е пълен с чудеса. Те проблясват мълчаливо до всеки сън за болка и страдание, за грях и вина. Te са алтернатива на съня, изборът да бъдеш сънуващият, вместо да отричаш това, че можеш активно да управляваш своя сън.

“Курс по чудеса” 1

Има една Дзен история за университетски професор, който отишъл да се осведоми за философията на Дзен. Докато дзен учителят Нан-ин мълчаливо приготвял чай, професорът надълго и нашироко говорил за своите убеждения. Нан-ин започнал да налива чай в чашата на госта – и продължил да я пълни. Чашата преляла, но Нан-ин продължил да сипва чай в нея, докато професорът възкликнал: “Тя вече е пълна! Няма да побере повече!”

“Подобно на тази чаша”, обяснил Нан-ин, “ти вече си  пълен със свои възгледи и убеждения. Как да ти покажа Дзен, ако първо не изпразниш чашата си?”

Всеки от нас притежава чаша, пълна с убеждения относно природата на реалността ~ независимо дали съзнаваме това, или не. Чашите на повечето от нас вече преливат с традиционните ни възгледи за света: с вярата ни в учените и експертите; с убеждението ни, че Вселената е една незначителна случайност, че съзнанието някак си е произлязло от материята; с вярата, че съществува една обективна реалност, която постепенно ни се разкрива.

Ние нямаме желание да се откажем от своите убеждения. Новият поглед към света съдържа в себе си обещание за лична и социална трансформация – но това не е възможно само в случай, че „изпразним чашата си” и слушаме.

 

Да живееш с вълшебство – Джил Едуардс, jill-edwards.co.uk

Издателство: Аратрон, aratron.org

Още цитати от любимите ви книги ще откриете в нашата фейсбук страница: МОСТ за книги.

Прочетете още:

Живейте всеки ден, сякаш живота тепърва започва!

Всички сме по-удовлетворени, когато сме замесени в нещо по-голямо от самите нас!

Без кал няма лотоси. Без страдание няма щастие

Акцент на деня…

Убеден съм, че пречките идват, за да измерят колко силно желаеш нещо. (Лидерът, който нямаше титла - Робин Шарма)

Рядко го осъзнаваме. Всъщност, почти никога. И се отказваме. Отказваме се точно в момента, в който сме на прага да осъществим мечтата си, да променим живота си, дa постигнем... себе си. И забравяме, че най-тъмно винаги е, преди да се съмне. Забравяме, че умората и отчаянието, които изпитваме в момента, не са знаци, с които съдбата ни казва да се откажем, а знаци, че даваме най-доброто от себе си. И че единственото, което трябва да направим, е да поемем дъх, да затворим очи... и да продължим. Да не предаваме себе си. Да не се обръщаме назад. Да не гледаме със страх напред. Да се съсредоточим върху момента сега. Върху това да извадим скритите запаси от енергията си. Върху това да се облегнем на вярата си. Върху това да докажем, най-вече на себе си, че сме по-големи и от най-големите камъни, които се появяват по пътя ти. Защото голямата награда идва за тези, които полагат големи усилия. Които поемат голям риск. Които преживяват голяма трансформация. Тези, които избират да не слушат разума, а да чуят сърцето си. Тези, които се отказват да бъдат като другите - "трезвомислещи", "зрели", непоемащи "непремерени рискове" (та, нали ако рискът е премерен, изобщо не е риск!) и избират да бъдат различни, да бъдат себе си. Тези, които се осмеляват да живеят истински...

Откъс от "Минута вдъхновение за всеки ден. 365 урока за живота от книгите"

Автор: Гергана Лабова

Очаквайте през 2018г.

Сподели мнението си